Santierul naval SEVERNAV Drobeta Turnu Severin are intreaga capacitate de productie contractata. De pe calele de lansare ale santierului vor pleca 14 nave, valoarea contractelor ridicindu-se la 25 de milioane de euro. Partenerii sint firme din Olanda, Norvegia sau Germania. In prezent, se lucreaza la sase nave.
Cea mai avansata dintre acestea, un tanc chimic, este destinata unui partener olandez. Vasul trebuia lansat inca de la sfirsitul saptaminii trecute, dar acest lucru nu a fost posibil din cauza nivelului scazut al apelor Dunarii.
„O alta nava aflata in fabricatie este destinata aprovizionarii platformelor petroliere din Marea Nordului. Este cea de-a treisprezecea nava pe care o construim pentru Norvegia. Este deosebit de complexa, are capacitatea de a asigura cazarea mai multor persoane pentru o perioada indelungata de timp. Unele dintre aceste nave sint prevazute chiar si cu platforme de aterizare a elicopterelor, sint dotate cu echipamente dintre cele mai moderne, prevazute cu automatizari, si mai ales computerizate. Avind in vedere conditiile deosebit de grele in care lucreaza, navele de acest gen sint prevazute cu elice care se rotesc la 360 de grade, pentru a asigura o manevrabilitate totala“, a spus Stelian Stancioiu, directorul Santierului naval SEVERNAV Drobeta Turnu Severin.
2,3 milioane de euro – pretul unui iaht
Potrivit conducerii santierului, incepind din 2000, in fiecare an societatea si-a propus sa patrunda pe piata cu ceva nou. In 2002 a fost consemnata insa o premiera, prin lansarea la apa a navei de transport pasageri ARANUI 3, destinata unui armator din Polinezia Franceza.
„Avem o satisfactie deosebita cind stim ca nava produsa de noi efectueaza curse chiar sub nasul <<rechinilor>>, adica marii producatori din Japonia, Coreea de Sud sau Vietnam. Acesta este un motiv in plus ca sa fim indreptatiti in a crede ca sintem cei mai buni“, a spus Stelian Stancioiu.
Pentru acest an, santierul severinean si-a propus sa construiasca un iaht de 23 de metri lungime, in intregime din aluminiu. Acesta va avea la bord conditii de inalta clasa, dar si dotari si echipamente de ultima generatie. Costul lui se ridica la 2,3 milioane de euro, dublu fata de un tanc petrolier, care costa 900.000 de euro. Societatea severineana se loveste insa, in ultima perioada, de pretul deosebit de ridicat al materiilor prime si al materialelor de constructie.
„Pretul tablei inoxidabile a crescut la producatorii romani, in doar un an, de la 270 de dolari tona, la peste 600. In aceste conditii, ne vedem nevoiti sa importam tabla fabricata in Ucraina sau Serbia-Muntenegru, care prezinta aceeasi calitate, dar la un pret cu mult mai mic decit cel practicat de firmele romanesti“, a incheiat Stelian Stancioiu.