13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăriile, somate să înceapă curăţenia

Primăriile, somate să înceapă curăţenia

Consiliul Judeţean (CJ) Gorj a transmis o adresă tuturor primăriilor de comune şi oraşe din judeţ pentru a începe, de la 1 martie, acţiunile dedicate „Lunii curăţeniei“. Pentru îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, primarii au obligaţia de a dispune măsurile ce se impun pentru mobilizarea şi asigurarea participării cetăţenilor, a instituţiilor şi a agenţilor economici la acţiunile de realizare a curăţeniei în localităţi şi în afara acestora, precum şi la efectuarea la timp a activităţilor gospodăreşti. Potrivit rezultatelor unei verificări a CJ Gorj, la nivelul reţelei de drumuri judeţene au fost constatate o serie de deficienţe. Şanţurile de colectare a apelor pluviale, cât şi zonele podeţelor de acces spre locuinţele cetăţenilor sunt în mare parte colmatate, favorizând producerea de inundaţii, inclusiv spre terenurile adiacente. Totodată, mulţi dintre locuitorii localităţilor gorjene depozitează cantităţi mari de gunoaie în apropierea podurilor şi a podeţelor, obturând scurgerea apelor pluviale.

Lucrări de mântuială

Conform reprezentanţilor CJ Gorj, în urma verificărilor în zona reţelei publice de drumuri judeţene s-a mai constatat că, izolat, pe acostamente, şanţuri colectoare şi zone de siguranţă sunt depozitate agregate minerale, lemne sau utilaje agricole. Acestea constituie un real pericol pentru participanţii la traficul rutier. De asemenea, în zona drumurilor publice se execută lucrări precum: alimentări de apă, gaze naturale, canalizări, cu încălcarea prevederilor legale sau a acordurilor prealabile eliberate de CJ Gorj. Lucrările respective pot favoriza producerea de alunecări de teren. Altă problemă semnalată în urma verificărilor dispuse de CJ a vizat starea carosabilului pe DJ 665. Pe anumite porţiuni, în asfalt au început să apară fisuri. Cauza o reprezintă transportul agabaritic din domeniul forestier sau de materiale de construcţii.
 
Nu se mai premiază cele mai curate comune

Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a declarat că instituţia pe care o conduce nu va mai aloca din acest an fonduri pentru premierea celor mai bine gospodărite localităţi. Până în prezent, an de an, comunele care se prezentau cel mai bine după desfăşurarea „Lunii curăţeniei“ primeau premii în bani din partea CJ. „Declanşăm acest program la nivelul celor 70 de localităţi ale judeţului. El se bazează foarte mult şi pe voluntariat. Noi suntem cu primăriile într-un raport de colaborare. Din acest an, toţi primarii trebuie să organizeze, conform legii, spaţii pentru picnic, astfel încât cetăţenii să beneficieze, imediat ce vremea se încălzeşte, de locuri autorizate pentru grătar şi petrecerea timpului liber. Din acest an, cred că trebuie să depăşim faza cu premierea celor mai bine gospodărite localităţi. A fost un lucru bun să îi stimulăm pe primari, să realizăm o competiţie, dar de acum cred că a intrat în reflexul tuturor să treacă la treabă, în cadrul unui program normal şi fără premii pentru cei mai harnici. De aceea, cetăţenii i-au ales, să facă treabă, nu să îi premieze consiliul judeţean să facă acele acţiuni de gospodărire şi igienizare. O să înceapă să invoce lipsa banilor, dar trebuie să treacă la mobilizare, şi astfel de acţiuni se pot face şi cu bani puţini“, a precizat şeful CJ Gorj, Ion Călinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS