Electrica SA şi CEZ au ajuns la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris după ce Curtea de Conturi a României a descoperit unele nereguli în legătură cu respectarea contractului de privatizare. 100 de milioane de euro din banii încasaţi de la populaţie ar fi fost direcţionaţi în investiţii în locul fondurilor depuse în 2005 de CEZ ca majorare de capital social, sumă cu care cehii au preluat controlul asupra fostei filiale Electrica Oltenia SA.
În raportul public pe 2011, Curtea de Conturi a României (CCR) dezvăluie câteva aspecte privind respectarea de către investitorii cehi a contractului de privatizare încheiat în 2005. La acea dată, CEZ a plătit către Electrica SA 151 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de 51% din acţiunile filialei Electrica Oltenia, din care 47,4 milioane de euro pentru un pachet de 24,62% şi peste 100 milioane de euro ca aport la majorarea capitalului social, prin emiterea de noi acţiuni. Restul de 49% din capitalul social era deţinut la acea dată de Fondul Proprietatea (30%) şi de statul român, prin Electrica SA (19%). În 2007, compania a fost spartă în CEZ Distribuţie, CEZ Vânzare şi CEZ Servicii, în aceste societăţi rămânând acţionari FP şi Electrica SA. La sfârşitul anului 2009, CEZ a început să cumpere pachetele coacţionarilor. A plătit 229,6 milioane de euro pentru pachetele deţinute de FP şi 145,3 milioane de euro pentru acţiunile Electrica SA, controlând în totalitate fosta sucursală Electrica Oltenia SA.
Investiţii pe banii abonaţilor
După momentul privatizării, verificarea clauzelor contractuale asumate de CEZ prin contract a rămas în sarcina Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei (ME) şi Electrica SA. La controlul pe 2011, controlorii financiari au descoperit că CEZ încălcase mai multe clauze contractuale fără să fie deranjat de OPSPI sau Electrica SA. Cea mai importantă dintre acestea se referă la destinaţia banilor proveniţi din majorarea de capital. „În contractul privind privatizarea SC Electrica Oltenia SA s-a constatat că, în condiţiile în care societatea trebuia să utilizeze suma de 102.073 mii euro, reprezentând preţul acţiunilor nou-emise, în scopul finanţării activităţii de modernizare, retehnologizare, întreţinere, dezvoltare şi de protecţie a mediului, în domeniul distribuţiei şi furnizării de energie electrică, conform planului de afaceri, investiţiile realizate conform planului de afaceri au fost finanţate din sursele proprii ale societăţii“, subliniază raportul CCR. Cu alte cuvinte, CEZ a direcţionat către investiţii 100 de milioane de euro din încasările Electrica Oltenia de la abonaţi. „Pentru nerespectarea clauzei din contract privind utilizarea preţului de subscriere către societate în scopul efectuării investiţiilor prevăzute în planul de afaceri, SC Electrica SA nu a procedat, până la data controlului, la notificarea cumpărătorului şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de contractul de privatizare, în vederea îndeplinirii obligaţiilor cuvenite“, mai notează CCR. GdS a cerut un punct de vedere oficial din partea Ministerului Economiei în legătură cu aceste aspecte. „Documentele puse la dispoziţia OPSPI de către SC Electrica SA arată faptul că, pentru neîndeplinirea clauzelor din contractul de privatizare, Electrica SA a trimis cererea de arbitraj pe 4 octombrie 2012 la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, care va decide pe cale de consecinţă“, spun reprezentanţii ministerului. Aşadar, reprezentanţii Electrica SA s-au trezit abia după ce au fost luaţi la întrebări de către controlorii financiari.
CEZ susţine că e nevinovată
A influenţat măsura CEZ preţurile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice către consumatori? Într-un caz similar, privind privatizarea Electrica Banat SA (cu Enel), controlorii financiari spun că neutilizarea banilor din majorarea de capital pentru investiţii a avut „influenţă directă asupra calculului tarifelor de distribuţie a energiei electrice“. „Investiţiile realizate, conform planului de afaceri, au fost efectuate exclusiv din fluxurile de numerar generate de activitatea curentă“, observă CCR. De altfel, în urmă cu patru ani GdS remarca faptul că CEZ face investiţii din banii clienţilor, având cele mai mari tarife de distribuţie din ţară. „Metodologia Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de calcul a tarifelor de distribuţie este menită să stimuleze investiţiile operatorilor de distribuţie. CEZ distribuţie este, în prezent, operatorul cu cea mai mare cifră de investiţii din ţară, pentru perioada 2006-2011 având planificate investiţii de 860 de milioane de lei“, se arată într-un răspuns adresat GdS („CEZ îşi pune clienţii la plată“ – marţi, 25 noiembrie 2008). Compania CEZ susţine că nu cunoaşte detalii despre raportul CCR. „Din câte cunoaştem, raportul CCR se referă la Electrica SA, societate de stat. Companiile grupului CEZ în România sunt integral private. Grupul CEZ nu este în posesia acestui raport, ca urmare nu putem să facem comentarii pe marginea acestui document“, spun reprezentanţii CEZ. Investitorii cehi susţin că nu au încălcat nici o clauză contractuală. „În ceea ce priveşte contractul de privatizare, facem precizarea că CEZ a respectat întru totul prevederile agreate de comun acord cu statul român şi a făcut chiar mai mult decât s-a angajat în momentul privatizării, dovadă stând nivelul impresionant al investiţiilor executate de CEZ Distribuţie în regiunea Olteniei“, afirmă reprezentanţii CEZ.
Profit de zeci de milioane de euro
Potrivit bilanţului pe 2011, CEZ Distribuţie a înregistrat un profit net de 29,8 milioane de euro, în timp ce CEZ Vânzare a raportat o pierdere netă de 7,14 milioane de euro.