33.4 C
Craiova
miercuri, 13 august, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriSe ieftineşte pâinea dacă scade TVA?

Se ieftineşte pâinea dacă scade TVA?

Producătorii de pâine nu garantează reducerea preţului acestui produs dacă va scădea TVA la 9%, ci doar anunţă că  acest preţ la raft depinde de cel al materiilor prime, al utilităţilor, dar şi de alţi factori

Guvernul discută despre diminuarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) la pâine, de la 24%, cât este acum, la 9%. Deşi măsura ar fi deosebită pentru întregul lanţ de producţie şi de distribuţie a pâinii, preţul plătit de consumatorul final nu se ştie dacă va scădea. Rămâne la latitudinea comerciantului dacă ia o astfel de decizie. Însă, pentru producătorii de pâine corecţi, care declară activitatea reală şi plătesc dările la stat, reducerea TVA la 9% ar fi „gura de oxigen“ de care are nevoie această industrie. GdS a stat de vorbă cu un producător important de pâine din Oltenia şi cu un specialist în consultanţă fiscală, pe tema efectelor ce pot apărea atât pentru omul de rând, cât şi pentru producători şi pentru stat, dacă s-ar reduce TVA la cota promisă de guvern.

Producătorii jubilează

„Aşteptăm de mai bine de doi ani implementarea unei astfel de măsuri în România, sperând ca toţi ceilalţi mari producători din industria de morărit şi panificaţie la o diminuare a evaziunii fiscale, care a atins cote alarmante. Suntem afectaţi direct de firmele care lucrează la negru, pentru că o companie ca Pan Group, care îşi plăteşte toate taxele şi impozitele la stat, care comercializează totul cu factură, nu va putea vinde niciodată la preţurile la care vând firmele ce practică evaziunea“, a declarat pentru GdS Florin Busuioc, director de marketing al Pan Group.

Producătorii spun că ar putea scădea preţul, dar… depinde

Producătorii de pâine îşi fac tot felul de calcule. Este evident că ar fi ajutaţi de o diminuare a TVA, dar de anul acesta, odată cu liberalizarea preţurilor la energie, companiile plătesc mai mulţi bani şi pentru gazele naturale, şi pentru energia electrică. La nivel local sunt scumpite şi alte utilităţi: apa, gunoiul şi altele. În plus, depinde şi cum va fi preţul la grâu în vară, preţul făinii etc. „Reducându-se cota de TVA de la 24% la 9%, preţul la raft al pâinii se va reduce şi el, însă acest lucru depinde de perioada în care se va implementa această măsură, de preţurile la materiile prime şi la utilităţi la acea dată. Cert este că ne dorim ca reducerea cotei de TVA, la alimentele de bază, să nu rămână doar la stadiul de proiect“, a declarat Florin Busuioc.

Evaziunea în domeniul panificaţiei a atins cote uriaşe: 70%

Daniel Constantin, fostul ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale, a declarat pe finalul anului 2012 că evaziunea fiscală cea mai mare de la noi se înregistrează în industria de panificaţie. „Cea mai mare evaziune fiscală se înregistrează în zona de panificaţie. 60-70% din industria de panificaţie este în zona de evaziune, iar până nu vom reduce TVA nu vom putea combate evaziunea“.
Specialiştii în consultanţă fiscală sunt de părere că, în cazul în care se va reduce TVA la 9% în acest domeniu, preţul pâinii nu va scădea, ci măsura fiscală ar putea ajuta doar la diminuarea evaziunii. „Implementarea programului-pilot de reducere a TVA la pâine de la 24% la 9% nu cred că este o măsură cu caracter social a guvernului, și anume de a scădea prețul la pâine. Cel mult, prețul pâinii va fi menținut pe o anumită perioadă, deoarece scăderea TVA poate compensa eventual inerenta creștere a prețului pâinii ca urmare a majorării prețului la utilități și cereale. Precedentele reduceri ale TVA la unele alimente de bază nu au fost însoțite niciodată de scăderea prețurilor acelor produse“, a declarat Radu Buziernescu, reprezentantul firmei de consultanţă fiscală şi audit Professional Consulting. În schimb, el consideră că „reducerea TVA poate duce la o diminuare a evaziunii fiscale, fiind cunoscut faptul că aproximativ 70% din vânzările de pâine sunt nefiscalizate, deși consider că și acest lucru este puțin probabil să se întâmple fără măsuri mult mai ferme de combatere a evaziunii fiscale din partea Ministerului Finanțelor. Până una-alta, singura certitudine în cazul reducerii TVA la pâine este neîncasarea celor 15%, ce va afecta bugetul de stat cu aproximativ 100 de milioane de lei pe semestru, conform unor calcule efectuate de Ministerul Finanțelor“.
O eventuală diminuare a TVA la pâine poate intra în vigoare din semestrul al doilea al anului, dacă se adoptă o astfel de decizie şi doar dacă îşi dă acordul Fondul Monetar Internaţional, susţine Radu Buziernescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS