33.6 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDoi primari din Mehedinţi, trimişi în judecată pentru retrocedări ilegale de terenuri

Doi primari din Mehedinţi, trimişi în judecată pentru retrocedări ilegale de terenuri

Primarul comunei mehedinţene Brezniţa-Ocol şi cel al localităţii Izvorul Bârzii au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Craiova în cazul retrocedării ilegale a unor terenuri, alături de aceştia fiind deferiţi justiţiei un fost consilier juridic, un secretar de primărie şi un inginer, informează NewsIn.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a lui Dumitru Drăghici, primar al comunei mehedinţene Brezniţa – Ocol, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în formă continuată, trei infracţiuni de uz de fals, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual şi conflict de interese, şi pe Finareta Bengulescu, secretar în cadrul Primăriei Brezniţa-Ocol, sub acuzaţiile de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals intelectual în formă continuată şi uz de fals.
De asemenea, au mai fost trimişi în judecată Horia Balica, primar al comunei mehedinţene Izvorul Bârzii, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, Irina Bărbulescu, consilier juridic în cadrul Prefecturii Mehedinţi (la data comiterii faptelor), în prezent avocat în cadrul Baroului Mehedinţi, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată, şi Elena Daea, inginer la Registrul Agricol al Primăriei Drobeta Turnu Severin şi membră a Comisiei Locale de Fond Funciar Drobeta Turnu Severin, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Pagube la buget

Potrivit procurorilor DNA, Dumitru Drăghici, în calitate de primar al comunei Brezniţa-Ocol şi de preşedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar, şi-a atribuit, în perioada 2004-2005, posesia unui teren în suprafaţă de 2 hectare, situat în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin.
În cursul anului 2008, Dumitru Drăghici a vândut cele 2 hectare de teren, obţinând în schimb suma de 1.100.000 de euro. La momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare, acesta a folosit o adeverinţă, semnată de el în calitate de primar, prin care atesta în fals că formulase cerere, în temeiul legilor fondului funciar, în vederea reconstituirii dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 2 ha.
Pe parcursul litigiului în urma căruia a obţinut cele 2 hectare de teren, Drăghici Dumitru a fost consiliat de inculpata Irina Bărbulescu, consilier juridic în cadrul Instituţiei Prefectului Mehedinţi.
În cursul anului 2005, după ce hotărârea judecătorească prin care Drăghici a obţinut dreptul de proprietate a rămas definitivă, Irina Bărbulescu a obţinut, fără drept, o suprafaţă de 0,87 hectare de teren amplasată lângă cel obţinut de Drăghici, situat în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin. Pentru ca Bărbulescu Irina să obţină terenul respectiv, primarul comunei Izvorul Bârzii, inculpatul Balica Horia a validat de două ori anexele de reconstituire a dreptului de proprietate în favoarea rudelor acesteia, pentru o suprafaţă de teren situată în comuna Izvorul Bârzii, apoi le-a transmis spre validare Comisiei Judeţene de Fond Funciar Mehedinţi, întocmind un titlu provizoriu de proprietate pentru suprafaţa validată ilegal, pe care i l-a pus la dispoziţie, contrar legii, Irinei Bărbulescu.
DNA precizează că ambele terenuri obţinute de Dumiru Drăghici şi Irina Bărbulescu au fost vândute cu preţurile de 1.100.000 euro şi, respectiv, 1.305.000 euro către aceeaşi societate comercială, iar, ulterior, pe terenurile respective a fost construit un hipermarket.
Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 493.652 lei (echivalentul a aproximativ 136.745 euro), reprezentând valoarea terenului de 2 hectare, situat în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin.
În vederea recuperării pagubei produse prin infracţiune, dar şi a confiscării de la inculpatul Dumitru Drăghici a folosului necuvenit în sumă de 1.100.000 de euro, obţinut prin săvârşirea de infracţiuni, s-a procedat la instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri aparţinând inculpatului şi familiei sale. De asemenea, procurorii precizează că prin activităţile inculpatei Irina Bărbulescu s-a cauzat o pagubă în dauna Consiliului Local al municipiului Drobeta Turnu Severin în sumă de 214.803 lei, echivalentul a 60.900 de euro, recuperată integral.
Pe 17 decembrie 2012, procurorii au dispus reţinerea inculpatului Dumitru Drăghici, iar pe 18 decembrie 2012, Curtea de Apel Craiova a luat faţă de inculpat măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Craiova.

Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS