28.4 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalMasina de vot a PSD pune calus presei

Masina de vot a PSD pune calus presei

Propunerile de modificare a Codului Penal, formulate recent de ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, contin prevederi care se constituie in grave atentate la libertatea presei. Joi, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a aprobat, la propunerea Ministerului Justitiei, doua articole care prevad pedepse penale, atit financiare, cit si privative de libertate, pentru jurnalistii care fotografiaza proprietatile private, dezvaluie anumite informatii pe care le-au obtinut prin natura profesiei lor sau patrund „fara drept“ in incinta unui sediu apartinind unei autoritati publice centrale sau locale, unei institutii publice sau unui partid politic. Initiativa curioasa a ministrului Rodica Stanoiu vine la putine zile dupa scandalul international creat de parlamentarii europeni Emma Nicholson si Arie Oostlander, care au acuzat Guvernul Romaniei ca incalca dreptul la libera exprimare.

Unul din textele normative aprobate de Comisie prevede ca fotografierea din locuri publice a unei proprietati private l-ar putea trimite pe jurnalist in spatele gratiilor pentru o perioada cuprinsa intre unu si trei ani. Nici in varianta „fericita“ in care nu este condamnat la inchisoare, ziaristul nu ar scapa deloc ieftin, amenda maxima pentru aceasta fapta putind ajunge pina la 240 de milioane de lei. Ambele pedepse intra in sfera penalului, persoanele condamnate in baza acestui articol raminind cu cazier penal pentru un delict de opinie.

O alta modificare ciudata aprobata joi stipuleaza ca persoanele care patrund fara drept in sediile autoritatilor publice centrale si locale, ale institutiilor publice, ale partidelor sau in locul unde o persoana fizica sau juridica isi desfasoara activitatea sint pasibile de o pedeapsa cu inchisoarea stricta, cuprinsa intre unu si cinci ani. Textul legii nu defineste insa notiunea „fara drept“, lasind loc unor interpretari aberante.

In fine, divulgarea fara drept a unor date de catre persoanele carora le-au fost incredintate sau de care au luat cunostinta in virtutea profesiei sau a functiei pe care o detin ar putea fi pedepsita, daca proiectul de lege va fi adoptat, cu inchisoare cuprinsa intre trei luni si un an sau cu amenda. In cazul in care datele respective constituie secret de serviciu, pedeapsa minima este de un an de inchisoare, iar cea maxima, de trei ani. Aceasta prevedere legala deschide larg usa ascunderii oricaror informatii incomode de interes public sub voalul „secretului de serviciu“, blocind accesul cetateanului la informatiile de interes public, drept consfintit de Constitutie.

Nici ziarele nu au fost uitate de noile propuneri ale ministrului Rodica Stanoiu. Dupa ce, mai multi ani, Romania a fost condamnata pe plan international pentru pedepsele penale privind insulta si calomnia, guvernul a renuntat la acestea, urmind sa instituie insa amenzi uriase. Astfel, pentru insulta sau calomnie, amenzile aplicate institutiilor de presa se situeaza intre zece milioane de lei si zece miliarde de lei, sume suficiente pentru a aduce la faliment orice ziar incomod.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS