17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMoartea albă de la Halânga

Moartea albă de la Halânga

Vântul care a bătut ieri-dimineaţă a ridicat în atmosferă praful de steril provenit de la Termocentrala Halânga. Oamenii sunt disperaţi şi nu mai ştiu cui să se adreseze ca să primească ajutor. În ultimul timp, poluarea a cuprins localităţile de pe o distanță de mai bine de zece kilometri şi se apropie şi de municipiul Drobeta Turnu Severin.
Când bate vântul, oamenii spun că ar trebui să stea închişi în case, însă sunt nevoiţi să îşi ducă copiii la şcoală şi grădiniţă.
„I-am pus copilului fular la gură şi la nas că mi-e frică să îl las să respire aerul ăsta! E prăpăd. De unde ştiu eu cât este de toxic şi ce ni se poate întâmpla, mai ales că nu este prima dată. Eu stau în Piatra Abă de zece ani şi de atunci la fiecare vânt aşa păţim. Nu poţi să deschizi un geam, nu poţi să laşi rufele pe sârmă, la uscat, pentru că se fac negre. Cred că săptămânal trebuie să spăl geamurile la casă. Oare o fi atât de greu să se găsească o rezolvare? Nu prea îmi vine mie să cred că nu au ce să facă, dar nu le pasă de noi“, a spus o femeie care îşi ducea copilul la şcoală. Deşi au făcut sesizări peste sesizări, la conducerea termocentralei, la Garda de Mediu şi chiar la Regia pentru Activităţi Nuclare, localnicii afectaţi de poluare nu au primit decât promisiunea că se va rezolva situaţia cât mai repede posibil.
„Am fost şi la faţa locului, am primit şi sesizări, şi plângeri de la oamenii care locuiesc în zonă şi sunt direct afectaţi de praful care se ridică de la termocentrală atunci când bate vântul. Am constituit o comisie. O să ne adresăm şi celor de la Termo şi vom face tot posibilul ca pe viitor această problemă să se rezolve. Este vorba despre depozitarea cenuşii arse de la termocentrală într-un loc care nu este umed“, a declarat Cătălin Tutilescu, director Garda de Mediu Mehedinţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS