28.1 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalS-a lansat editia anastatica a „Proverbelor romanilor“, de Iuliu A. Zanne

S-a lansat editia anastatica a „Proverbelor romanilor“, de Iuliu A. Zanne

Libraria „Carturesti“ s-a dovedit neincapatoare joi, cind s-a lansat volumul I al „Proverbelor romanilor din Romania, Basarabia, Bucovina, Ungaria, Istria si Macedonia“, de Iuliu A. Zanne, editie anastatica, cu sprijinul financiar al dr. George Constantin Paunescu. Aparuta la Editura Scara, sub ingrijirea lui Mugur Vasiliu, lucrarea este una dintre „pietrele ce au fost asezate la temelia patrimoniului romanesc“, a precizat prefatatorul, prof. dr. Nicolae Constantinescu, anuntind ca finantatorul, care s-a dovedit un adevarat Mecena, „pune la cale si alte lovituri“.

„Loviturile de care vorbea distinsul universitar nu sint decit operele de arta care trebuie aduse in viata tarii“, a spus George Constantin Paunescu. „Ele ne arata care este adevarul despre existenta neamului romanesc, sint dovada ca pe aceste meleaguri au fost carturari care au promovat numai ceea ce a alcatuit fiinta noastra, specificul romanesc si identitatea noastra nationala. Sper sa contribuim cu aceste opere la reconstructia neamului si a fiintei nationale a romanilor“.

Ideea a fost agreata de publicul insetat de cultura, alcatuit din studenti, cercetatori, dar si din reprezentanti ai Departamentului pentru minoritati din cadrul guvernului, reputati specialisti, dintre care amintim pe istoricul dr. Gheorghe Buzatu, antropologul Costion Nicolescu, director de imagine al Muzeului Taranului Roman, prof. dr. Ioan Coja.

Cartea reprezinta un eveniment, pentru ca, in 1895, cind a aparut prima editie, era cel dintii corpus al unei specii folclorice romanesti; era unicat pe plan european; si, nu in ultimul rind, o editie anastatica era singura care se putea realiza acum, pastrindu-se frumusetea si expresivitatea limbii vorbite in veacul al XIX-lea. Cartea arata ca nu venim de nicaieri, ca numai in decursul unei istorii multimilenare poporul a putut sa slefuiasca limba romana.

Prof. dr. Ioan Coja a amintit ca, la 1918, in timpul Conferintei de Pace de la Paris, cartea lui Iuliu A. Zanne „a facut istorie, a trasat hotarele neamului romanesc“. Cind lui Ionel Bratianu i s-a spus ca nu romanii au fost creatori de civilizatie in Transilvania, acesta a asezat pe masa Conferintei cele 11 volume ale „Proverbelor“ lui Zanne si revista Convorbiri literare, aratind ca nicaieri in Europa nu exista o colectie de filosofie populara in 11 volume si o revista literara care aparea neintrerupt de zece ani.

Conform dorintei dr. George Constantin Paunescu, cartea va fi trimisa celor mai mari biblioteci din lume si in toate centrele universitare unde se preda limba romana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS