Dacă înainte să împliniţi 40 de ani nu aveaţi nici o problemă în a mânca şi bea tot ce pofteaţi, iar lupta cu eventualele kilograme în plus era floare la ureche, după ce schimbaţi prefixul, lucrurile se mai schimbă.
Pentru a veni în ajutorul doamnelor trecute de prima tinereţe, doctoriţa Pamela Peeke şi-a lansat cartea sa „Luptă cu greutatea după 40 de ani“, în care oferă o serie de sfaturi extrem de utile, informează cotidianul britanic Daily Mail. În primul rând, trebuie să vă schimbaţi obiceiurile alimentare. După 40 de ani, în organism au loc tot felul de schimbări, aşa că trebuie să vă regândiţi stilul de viaţă. Corpul, sistemul de reproducere, libidoul, dispoziţia, pielea şi părul, toate se modifică, nu mai sunt ca în urmă cu zece ani. Capacitatea corpului de a arde calorii scade cu cel puţin 5% la fiecare zece ani, începând cu vârsta de 20 ani. Totul din cauza masei musculare care se diminuează odată cu vârsta. Astfel, dacă la 20 de ani aveaţi nevoie de 2.000 de calorii pe zi, la 45 de ani cifra scade la 1.700. Dacă menţineţi acelaşi aport de calorii, riscaţi să adăugaţi aproximativ 450 de grame la fiecare 12 zile, adică vreo 13 kilograme pe an. Acest efect poate fi contracarat, nicidecum anulat complet, printr-o dietă corespunzătoare şi multe exerciţii fizice. De asemenea, stresul devine un duşman de temut.
După vârsta de 40 de ani, cele mai multe grăsimi se acumulează în jurul taliei, sporind astfel pericolul apariţiei bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, atacului cerebral, diabetului şi chiar cancerului. Pe de altă parte, această grăsime este cerută de corp pentru combaterea stresului. Dacă sunteţi tentată să reduceţi dramatic numărul de calorii consumate zilnic, ar fi bine să renunţaţi la idee întrucât această măsură afectează metabolismul.
Alimentaţie sănătoasă
Cel mai bine este să rezolvaţi problema stresului şi să vă pregătiţi un plan alimentar sănătos, care să vă dea energie pe parcusul întregii zile şi să rezistaţi astfel tentaţiei de a mânca pe fond emoţional, pentru reducerea stresului.
De exemplu, puteţi să vă reduceţi porţiile. Pur şi simplu, schimbaţi farfuriile mari cu altele mai mici şi veţi reuşi astfel să „păcăliţi“ creierul, pentru că el primeşte semnalul că s-a terminat porţia şi transmite către stomac mesajul că ar trebui să se fi săturat deja.
De asemenea, la această vârstă este recomandat să faceţi mai multă mişcare. Sunt recomandate cel puţin 45 de minute de exerciţii aerobice de cinci-şase ori pe săptămână şi 30 de minute de exerciţii de forţă, de două ori pe săptămână. În cazul în care nu dispuneţi de acest timp fizic pentru exerciţii în fiecare dimineaţă, le puteţi face pe parcursul zilei. O plimbare în ritm alert, mersul pe bicicletă, înotul, ridicarea unor greutăţi mai mici sunt tot atâtea exemple de exerciţii fizice pe care le puteţi face şi fără să vă duceţi la sală.
Delia Pătru