16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPelerini prin fotografie

Pelerini prin fotografie

Expoziţia de fotografie „Athos“, semnată de Bogdan Panait, a fost vernisată joi seară la Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei 

Avându-i alături pe directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, pe cel al Muzeului de Artă, Florin Rogneanu, pe preşedintele fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu“, Mircea Anghel, şi pe fotograful Andrei Pandele, Bogdan Panait a reuşit să umple sala de conferinţe a Secţiei de Istorie-Arheologie. Mai tineri sau mai în vârstă, cei prezenţi au venit, de la ora 19.00, să privească o expoziţie interesantă, dar să-i şi asculte pe cei amintiţi mai sus.
Managerul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, a mărturisit că expoziţia aceasta reprezintă încercarea de a continua expoziţiile de artă fotografică începute acum câteva săptămâni cu „Carnaval la Veneţia“. Acesta a completat că evenimentul „se referă nu neapărat la instituţiile de cult din acea zonă, ci mai mult la peisaje şi la provincia care adăposteşte aceste focare de creştinătate“. Mircea Anghel l-a descris pe Bogdan Panait ca fiind omul care a impus un „standard de calitate faţă de ce se întâmplă azi în Bănie vizavi de fotografia artistică“, iar Andrei Pandele a recunoscut că mereu i-au plăcut fotografiile lui Bogdan Panait, completând cu faptul că la Muntele Athos „femeile nu au voie să meargă, aşa că ar fi un câştig pentru ele să vadă expoziţia“.

„Muntele acţionează într-un fel anume“

Într-adevăr, fotografiile sunt expresive, Florin Rogneanu venind să susţină această afirmaţie: „(pozele) domină afectiv pe cel care le priveşte“ şi oferă „un spectacol unic pe care Bogdan Panait ni l-a pregătit“. Cel a cărui semnătură artistică şi inconfundabilă se află pe cele 30 de fotografii expuse în Sala „Ştefan Ciuceanu“ a Muzeului Olteniei a avut un discurs emoţionant, în care a povestit, în câteva cuvinte, despre Muntele Athos. „Muntele acţionează într-un fel anume“, iar ceea ce stârneşte el este un sentiment apăsător, ciudat, de izolare, care există cât timp stai acolo, în acel loc în care lumea pare că se termină, după cum este de părere Bogdan Panait. „Încerc să vi-l aduc (acel sentiment – n.r.) prin fotografiile mele“, a conchis acesta.
În Sala „Ştefan Ciuceanu“, ce poartă agăţate pe pereţi cele 30 de fotografii reprezentative despre Muntele Athos, muzica îi invită pe vizitatori să păşească înăuntru. „Moonlight Sonata“ a lui Beethoven amplifică sentimentul de izolare în timp ce oamenii se lasă purtaţi de povestea culorilor, a luminilor sau a norilor care par că aduc sfârşitul. Totul e tăcut, acolo, la Muntele Athos, iar fotografiile transmit exact această stare. Este tăcerea supremă din care puteţi vedea puţin şi la Craiova, până pe 9 septembrie, într-una dintre expoziţiile prin care Muzeul Olteniei îşi propune să susţină şi să sprijine arta contemporană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS