14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Sănătății: Există categorii de persoane scutite de la coplată

Ministerul Sănătății: Există categorii de persoane scutite de la coplată

Pensionarii cu venituri sub 740 lei, copiii sub 18 ani, elevii și studenții până la 26 de ani fără venituri și femeile însărcinate se află printre categoriile de persoane care vor fi scutite de la coplată, potrivit proiectului privind tarifele pentru unele servicii medicale, sub formă de coplată.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, citaţi de NewsIn, vor mai fi scutiți de la coplată absolvenţii de liceu, pînă la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii, dacă nu realizează venituri din muncă și bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, pentru serviciile medicale aferente respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse.
Domeniile de asistenţă medicală pentru care se va încasa coplată sunt asistența medicală primară, asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice și paraclinice, inclusiv recuperare, medicină fizică și balneologie, precum și asistență medicală ambulatorie în fitoterapie. homeopatie, planificare familială și acupuntură. De asemnea, coplata se va încasa și asistența medicală spitalicească.
Potrivit proiectului de act normativ, coplata nu se încasează în serviciile medicale de urgență.
Coplata reprezintă contribuţia personală la plata serviciilor medicale.
Ministerul Sănătății va introduce, din toamnă, coplata în sistemul sanitar, pacienții fiind obligați să plătească între 4 și 90 de lei, chiar dacă serviciul medical se află în pachetul de bază sau pacientul are asigurare facultativă de sănătate.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS