19.4 C
Craiova
miercuri, 2 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalVaccinarea elevilor, în seama medicilor de familie

Vaccinarea elevilor, în seama medicilor de familie

De la 1 septembrie, elevii nu vor mai fi vaccinaţi în şcoli, responsabilitatea imunizării lor revenind medicilor de familie. Aceştia nu agreează însă noua decizie a Ministerului Sănătăţii, pe motiv că este mai greu să-i mobilizezi pe elevi în afara şcolii şi să-i determini să se prezinte la vaccinarea obligatorie şi gratuită. 

Comisia de Vaccinologie a Ministerului Sănătăţii a decis trecerea vaccinării elevilor şi a adolescenţilor de la şcoală la medicul de familie. Situaţia nu este chiar pe placul medicilor de familie, nu pentru că ar fi o muncă în plus, ci pentru că şcolarii vor fi greu de convins să se prezinte la cabinetele individuale pentru vaccin, mai ales că nu există nici o modalitate de obligativitate, deşi imunizarea lor este obligatorie, conform Programului Naţional de Imunizare.   
„Nu ne împotrivim acestui lucru, dar trebuie să avem în vedere că la şcoală copiii erau uşor de prins, pe când la medicul de familie vor ajunge mai greu. Avem îndoieli că vor veni la vaccinare, dacă nu este o modalitate de obligativitate. Există pericolul ca nu toţi să vină la vaccin şi implicaţiile mai târziu sunt extrem de importante pentru sănătatea lor“, a afirmat, pentru Agerpres, dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Române de Medicina Familiei.
Aceasta a dat şi un exemplu privind implicaţiile ulterioare ale nevaccinării, în cazul fetelor: „Unele domnişoare care trebuie să se vaccineze antirubeolic mi-e teamă că nu vor veni, iar atunci când vor fi gravide o parte din ele ar putea face rubeolă, iar copilul ar putea să vină pe lume cu malformaţii majore“.

Cum stau lucrurile în Dolj

Preşedintele Societăţii de Medicină de Familiei Dolj, dr. Mirela Profir, crede că va fi foarte greu pentru medicii doljeni să-i facă pe elevi să vină la cabinet. „Pe copii îi prinzi mai degrabă la şcoală decât la medicul de familie, pentru că e mai greu să-i determini să vină la noi, la cabinet. Nu au nici o obligaţie să vină la vaccinare. Şi nici medicul să meargă să-i caute. Dacă vin, bine, dacă nu, asta e, vor rămâne nevaccinaţi“, a spus dr. Mirela Profir.
Medicii şcolari susţin, la rândul lor, că pentru vaccinarea obligatorie a elevilor se făcea o mai bună mobilizare în şcoală, dar că, până la urmă, şi această nouă situaţie se poate pune în practică. „Acum e mai greu pentru medicii de familie, pentru că pe elevi îi mobilizam mai bine la şcoală. Noi aveam situaţia exactă a vaccinurilor şi îi programam pe clase. E mai dificil şi pentru copii, şi pentru medici, pentru că elevii nu mai sunt strânşi la un loc, ci vor fi dispersaţi, poate chiar în mai multe localităţi, dar pot fi identificaţi prin CNP“, a precizat dr. Suzana Tuţescu, medic şcolar la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ Craiova. „Oricum, noi am scos situaţia elevilor care trebuie vaccinaţi din toamnă, pentru a o da medicilor de familie. Am scos pe clase, pe priorităţi. Am eliberat adeverinţe pentru fiecare elev, le-am dat învăţătorilor, iar ei mai departe la copii şi de aici la părinţi şi la medicii de familie. Cred că trei sferturi din situaţia medicală a elevilor am scos-o deja. Toate vaccinurile făcute în 2011 şi 2012 le-am pus pe CNP şi le-am trimis medicilor de familie“, a mai spus dr. Suzana Tuţescu.

„Gradul de acoperire vaccinală va scădea“

Nici Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj nu vede o problemă în punerea în aplicare a deciziei Ministerului Sănătăţii, susţinând că medicii de familie erau oricum cei care controlau situaţia vaccinării copiilor şi elevilor.
„S-au schimbat normele metodologice la contractul-cadru, iar vaccinurile se fac acum numai la medicii de familie. Calendarul de vaccinare era însă făcut de medicii de familie şi apoi de cei din şcoli. Vaccinuri se fac de când te naşti şi se trec în registrul de vaccinări tot de medicul de familie. De fapt, carnetul şi registrul de vaccinări stă la medicul de familie, aşa că nu văd care ar fi problema. La elevii din mediul rural, tot medicii de familie le făceau vaccinurile. Poate în mediul urban să apară unele greutăţi acum“, a explicat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj. „Cred însă că gradul de acoperire în privinţa vaccinării la nivel naţional va mai scădea, până acum fiind de peste 90%, cu mult peste alte ţări din Uniunea Europeană“, a adăugat dr. Ştefan Popescu.

Ce vaccinuri obligatorii se fac copiilor

În primele 24 de ore de la naşterea copilului sau la două-şapte zile, în maternitate se fac vaccinurile hepatitic B (Hep B) şi cel de tip Bacil Calmette Guerin (BCG – antituberculoză). La două şi la şase luni se fac vaccinurile diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-haemophilus B (DTPa-VPI-Hib) şi hepatitic B, la patru luni se face doar DTPa-VPI-Hib, la 12 luni se face, pe lângă DTPa-VPI-Hib, şi vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (RRO), iar la patru ani se face vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa – antidifterie, antitetanos şi antituse convulsivă).
Din septembrie 2012, trei campanii de vaccinare vor trece de la şcoală la medicii de familie: vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (RRO), care se face la şapte ani (în clasa I); vaccinul polio inactivat (VPI), care se face la nouă ani (în clasa a III-a) şi vaccinul diftero-tetanic pediatric pentru adulți (dT), care se face la 14 ani (în clasa a VIII-a). Vaccinările cuprinse în calendarul de vaccinare sunt obligatorii şi se efectuează gratuit, conform Programului Naţional de Imunizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS