21.2 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriSistemul sanitar din Craiova, condus de femei

Sistemul sanitar din Craiova, condus de femei

Craiova tinde să devină un oraş dominat de frumos. După ce funcţiile de prefect, primar şi viceprimar (una dintre ele) sunt ocupate de femei, mai nou, şi cele trei spitale aflate în subordinea autorităţilor locale sunt conduse acum de reprezentante ale sexului frumos. Odată cu schimbările de la nivelul Primăriei Craiova, rezultate în urma alegerilor locale, s-au produs modificări şi în conducerea unităţilor sanitare la care municipalitatea are un cuvânt de spus.
Din această lună, Spitalul Municipal „Filantropia“ şi Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş“ au alţi manageri, ambii femei. La „Filantropia“, managerul George Bogdan Ungureanu a fost revocat din funcţie, în locul său fiind „unsă“ dr. Olguţa Alice Gavrilă, medic primar ATI în cadrul respectivei unităţi sanitare. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu managerul de la „Victor Babeş“, conf. dr. Iulian Diaconescu fiind nevoit să-i cedeze postul medicului stomatolog Adina Manda, soţia deputatului PSD Claudiu Manda. Aceasta a mai ocupat în cadrul spitalului funcţia de director medical, post pe care a fost trecut acum dr. Constantin Ecobici, la un moment dat şi el fost manager al Spitalului de Boli Infecţioase. La aceste schimbări se adaugă şi cea de la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova, care până acum era singurul cu manager femeie. Aici, dr. Luiza Popa a fost păstrată în funcţie, schimbându-se doar directorul medical, dr. Mândruţă fiind înlocuită cu dr. Iuliana Dobriţoiu.

Spitalul „Filantropia“, plin de datorii

Dintre cele trei spitale din Bănie aflate în grija autorităţilor locale, situaţia cea mai grea o are „Filantropia“. Unitatea medicală a adunat datorii de milioane de lei la furnizorii de medicamente şi la cei de utilităţi, iar primăria trebuie să caute soluţii pentru a remedia situaţia. „La Spitalul «Filantropia» este o adevărată catastrofă. Să nu poţi plăti nici măcar salariile, pentru că trebuie să te încadrezi în 70 la sută din buget, nu este în regulă. Să vedem ce se va întâmpla la rectificarea pe care o va face guvernul. Toate spitalele din subordinea primăriei sunt sub observaţie, se fac audituri pentru a şti exact care e situaţia fiecăruia. Dar la «Filantropia» este cel mai rău, pentru că pe zi ce trece datoriile cresc“, a precizat viceprimarul Craiovei, dr. Cristina Calangiu, în atribuţiile căreia intră şi spitalele.
La „Filantropia“ fusese scos la concurs postul de manager, însă examenul care trebuia să aibă loc pe 23 iulie s-a anulat. Primăria nu ştie când se va organiza concursul, în prezent existând alte priorităţi. „Vom crea o direcţie sanitară, care va fi în subordinea unui medic specialist, a unui economist, care să ştie să urmărească activitatea spitalelor. Până acum, în comisiile de la primărie care se ocupau de spitale erau persoane de la taxe şi impozite, care nu cred că înţelegeau prea multe lucruri din sistemul sanitar. Vom numi pe cineva cu delegaţie, dar va exista un regulament, o fişă a postului şi vom scoate şi postul la concurs“, a mai spus „vicele“ Cristina Calangiu.
Marian Apipie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS