Prefectul Judeţului Dolj, Elena Costea, a dispus luarea unor măsuri ca urmare a atenţionării meteorologice Cod Portocaliu emisă astăzi de Agenţia Naţională de Meteorologie (A.N.M.), potrivit căreia în intervalul 9 – 10 iulie, canicula se va intensifica şi va persista în cea mai mare parte a Olteniei. Iată care sunt măsurile luate de Prefectura Dolj:
– activarea Comitetului Judeţean Operativ pentru Situaţii de Urgenţă şi instituirea serviciului de permanenţă
– avertizarea Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă pentru a lua măsuri de protecţie a populaţiei în timpul zilei, cu precădere în municipii şi oraşe: amenajarea de zone de prim-ajutor în spaţii climatizate, vizibil semnalizate, precum şi distribuirea sau asigurarea de surse de apă potabilă pentru cetăţeni.
– inventarierea surselor de apă la primării; asigurarea rezervelor de apă pentru incendiu şi verificare zilnică a situaţiei existente
– supravegherea permanentă a calităţii apei şi avertizarea populaţiei prin inscripţionarea fântânilor „APĂ POTABILĂ”, „APĂ NEPOTABILĂ”
– reactivarea punctelor de prim-ajutor (în Craiova acestea se află la sediul Prefecturii Dolj, la sediul Palace al Primăriei Craiova, în Piaţa Centrală şi la sediul Serviciului de Asistenţa Socială din cartier Lăpuş)
– unităţile de primiri urgenţă (UPU), Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, prin echipajele SMURD, au luat măsuri suplimentare pentru a interveni în cazurile de urgenţă apărute
– a fost avertizată şi informată populaţia cu privire la măsurile ce trebuie luate în astfel de situaţii (evitarea expunerii la soare, consumul de lichide, protejarea de razele soarelui); informarea populaţiei cu privire la normele igienico-sanitare care trebuie respectate pentru evitarea îmbolnăvirilor cu transmitere digestivă
– monitorizarea în permanenţă a zonelor cu risc la incendiu şi luarea unor măsuri pentru prevenirea acestora; intensificarea patrulărilor în zonele cu culturi agricole şi în cele frecventate pentru agrement, în locuri cu vegetaţie forestieră, pentru prevenirea incendiilor
– intensificarea controalelor efectuate de I.T.M. la angajatori, pentru verificarea modului în care aceştia respectă legislaţia în vigoare privind protejarea angajaţilor în perioadele cu temperaturi ridicate
– intensificarea controalelor efectuate de O.P.C. şi Inspecţia Sanitară de Stat în unităţile de alimentaţie publică (se verifică depozitarea, prelucrarea şi comercializarea produselor alimentare)
– interzicerea scăldatului în locuri neamenajate în acest sens
– informarea organizatorilor de evenimente culturale, sportive, comerciale, etc. cu privire la durata şi intensitatea temperaturilor ridicate, pentru luarea măsurilor adecvate.