În scandalul listelor modificate de Prefectura Dolj ies la iveală aspecte noi, care aruncă practic în aer aplicarea Legii nr. 67/2004 privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale
Scandalul cu aspect penal a fost declanşat de reprezentanţii PDL, care au reclamat la Biroul Electoral Judeţean faptul că propunerile pe care le-au făcut, potrivit legii, primarii din mai multe comune pentru preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare au fost schimbate ilegal de Prefectura Dolj. Din această cauză, 28 de secţii de votare din mai multe comune doljene nu au nici în prezent conducere, deşi legea spune că ea trebuie stabilită cu cel mult zece zile înainte de data alegerilor locale.
Unii au intrat, alţii au ieşit
Situaţia pe scurt stă în felul următor. Articolul 28, alineatul 2 din Legea nr. 67/2004 spune că preşedintele şi locţiitorul său sunt desemnaţi de preşedintele tribunalului, în cazul nostru Tribunalul Dolj, prin tragere la sorţi, dintre persoanele înscrise pe o listă întocmită de prefect, la propunerea primarilor. Această formulare vagă a dat posibilitatea partidelor să speculeze şi să interpreteze legea cum le-a convenit, pe principiul ce nu este interzis este permis. De exemplu, una dintre variantele luate în calcul prin care s-ar fi ajuns în această situaţie în Dolj este faptul că un primar dintr-o localitate, nu-i dăm numele, ar fi făcut propuneri pentru altă comună. Legea nu spune clar că trebuie să propună doar pentru comuna pe care o conduce. Mai mult, teoretic cel puţin, un primar poate face propuneri pentru fiecare comună din judeţ. Pe de altă parte, legea nu interzice în mod expres prefectului să completeze lista şi nici să excludă persoanele propuse de primari. Acest talmeş-balmeş legislativ pare să fi fost exploatat de prefectură, care de două zile se codeşte să trimită BEJ Dolj listele în original primite de la primari, deşi i s-a cerut acest lucru încă de sâmbătă.
Alooo, prefectura?!!!
Deciziile Prefecturii Dolj au afectat mai multe partide, printre care PDL, UNPR şi chiar USD, colegi de alianţă în USL cu PNL, partid de unde provine actualul prefect, Elena Costea. PDL a depus 20 de contestaţii la Biroul Electoral Judeţean, care nu poate lua o decizie, deoarece aşteaptă listele în original. Şi tot aşteaptă de două zile. Alte opt contestaţii au fost soluţionate în favoarea partidelor de către birourile de circumscripţie din localităţile unde au fost depuse. Chiar dacă în acest caz au un răspuns pozitiv pentru ele, partidele trebuie să aştepte tot după Prefectura Dolj, deoarece hotărârile respectivelor birouri electorale de circumscripţie au ajuns la Tribunalul Dolj, care nu poate realiza o nouă tragere la sorţi până când nu primeşte listele originale.
Reprezentanţii PDL spun că nu poate fi vorba de interpretarea legii, deoarece, în cel mai rău caz, prefectul ar fi putut completa listele trimise de primari. În schimb, spun ei, persoanele nominalizate de primari au fost pur şi simplu înlocuite cu alte persoane agreate de prefectură. Ei au adus ca argument un răspuns al Biroului Electoral Central trimis Prefecturii Bistriţa-Năsăud în care se spune că prefectul nu poate completa lista trimisă de primari. Numai că acela este doar un răspuns, nu o hotărâre dată care să acopere golurile din lege. Şi, chiar şi aşa, am vorbi tot de o interpretare a legii. Pe lângă acest aspect, liderul PDL şi europarlamentarul Marian Jean Marinescu a precizat ieri că plângerea penală împotriva prefectului Elena Costea va fi depusă în cursul zilei de azi.
După judecata fiecăruia
Acest lucru este recunoscut chiar de preşedintele BEJ Dolj, Gheorghe Daşu. Într-o discuţie cu redactorul GdS, el a spus că legea lasă loc la interpretări şi că oricine poate să judece în manieră proprie anumite prevederi ale ei în situaţia dată. „În lege scrie că prefectul întocmeşte lista la propunerea primarilor. Deci, sunt mai mulţi, ceea ce poate fi interpretat că fiecare primar poate să facă o listă pentru altă comună. Pe de altă parte, nici nu este normal ca un primar să propună din comuna lui, pentru că este clar că îşi va alege oamenii lui. Noi aşteptăm să vedem listele de la prefectură. Nu ştim ce vom face dacă nu le trimit. Noi, în momentul de faţă, dincolo de aceste contestaţii, lucrăm cu preşedinţii şi locţiitori desemnaţi deja“, a spus Daşu. Reprezentanţii Prefecturii Dolj au motivat întârzierea transmiterii documentelor spunând că este un volum mare lucru şi că a fost zi liberă oficial, dar au promis că în cursul zilei de azi documentele vor ajunge la BEJ.
Valentin Tudor