Dan Mogoş, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, recent numit preşedinte al Agenției Domeniilor Statului (ADS), a vorbit într-un interviu acordat GdS despre planurile legate de noua funcţie şi despre situaţia politică din Dolj.
GdS: Cum de aţi fost numit preşedinte al ADS. Cum au decurs negocierile?
D.M.: N-aş putea să vă spun care a fost mersul negocierilor sau discuţiilor. Pur şi simplu, pot să vă spun că am fost numit preşedinte al ADS printr-un ordin semnat de ministrul agriculturii.
GdS: Spuneaţi acum câteva zile că v-aţi dorit acest post…
D.M.: Da, mi-am dorit să arăt că pot mai mult, pentru că până acum am îndeplinit mai multe funcţii în administraţie, mai multe funcţii unde consider că am făcut nişte lucruri care au rămas în urma mea.
GdS: Lumea se întreabă, în contextul schimbărilor politice, dacă este o numire politică sau una bazată pe experienţa pe care o aveţi?
D.M.: Cred că este o îmbinare. Este şi o numire politică, dar cred că are la bază şi criterii profesionale, pentru că eu de şase ani fac administraţie publică la un nivel destul de înalt. Deci, este absolut normal că atunci când ai o nouă viziune de guvernare, îţi trebuie şi nişte oameni prin intermediul cărora să implementezi această viziune, iar experienţa pe care eu am avut-o atât la nivelul Prefecturii Dolj, cât şi la nivelul Consiliului Judeţean Dolj cred că m-a recomandat pentru această poziţie.
GdS: Tot timpul, după aceste cicluri electorale, lumea se întreabă: ar trebui noii directori, miniştri să fie oameni care provin strict din domeniu sau e nevoie de un manager care să ştie să administreze treburile?
D.M.: Eu cred că lucrurile pot fi privite pe două paliere. În primul rând, în momentul în care un guvern se schimbă, are o anumită viziune, şi lucrurile astea se pot face doar cu oameni care împărtăşesc aceste idei, iar în strânsă legătură cu această problemă, acei oameni trebuie să fi dovedit că au lucrat şi că pot face acest lucru. Deci, este absolut necesar ca un om care ocupă o funcţie, indiferent de funcţie, să aibă calităţi manageriale. Dacă acest lucru nu se întâmplă, acea instituţie va merge prost.
GdS: Deci nu e nevoie să pui un agricultor la Ministerul Agriculturii, de exemplu, sau un medic la Ministerul Sănătăţii…
D.M.: Eu vă dau un exemplu bun şi nu este bun pentru că spun eu, ci pentru că este recunoscut de toţi medicii de familie. Ştiţi când medicina, şi mă refer la medici pe de o parte şi la pacienţi pe de altă parte, a dus-o cu ghilimelele de rigoare foarte bine şi a înregistrat nişte performanţe? În momentul în care Ministerul Sănătăţii a fost condus de un economist, pe numele lui Eugen Nicolăescu. Dacă o să întrebaţi medicii de familie, o să vedeţi că toată lumea nu regretă atât de mult perioadele în care ministerul a fost condus de medici, ci perioada în care ministerul a fost condus de un economist. Practic, cred că aptitudinile manageriale ocupă primul loc. Poţi fi cel mai bun doctor într-un domeniu, dar să nu ai aptitudini manageriale.
GdS: Nu credeţi că, venind dintr-un alt domeniu, îţi ia timp până înveţi despre ce este vorba acolo?
D.M.: Îţi ia un timp variabil, şi depinde strict de individ, să înveţi cum funcţionează orice sistem. Şi dacă eşti economist şi te duci la Ministerul Economiei îţi ia un timp variabil până înveţi cum funcţionează sistemul. Este normal să fie aşa. Când am fost numit la ADS am avut şi am în vedere gestionarea domeniilor statului. Este o activitate eminamente de manager şi vreau să vă spun că vin la ADS din poziţia de vicepreşedinte al CJ Dolj, unde am făcut acelaşi lucru de patru ani şi unde constatăm, în judeţul acesta, s-au văzut nişte fapte. S-au făcut drumuri, s-au făcut spitale, s-au investit bani în cultură, s-au făcut muzee.
GdS: V-ar fi atras mai mult o funcţie în Ministerul Sănătăţii, dată fiind pregătirea dumneavoastră în domeniul medicinei?
D.M.: Exista şi această posibilitate, numai că, pur şi simplu, am discutat cu mai mulţi oameni, prieteni, și toți m-au îndrumat către acest lucru. Şi vă spun de ce. Eu sunt acţionar la o clinică privată. Nu aş fi dorit vreodată să se spună că este un conflict de interese. Sunt asociat în prima clinică privată din Oltenia şi, ajungând în Ministerul Sănătăţii, mulţi ar fi spus: păi, sigur, s-a dus în minister ca să-şi potenţeze afacerea!
GdS: De ce nu aţi continuat în administraţia locală?
D.M.: Cred că în viaţa fiecărui om sunt diferite momente care încep şi care trebuie să se şi termine. Cred că şase ani petrecuţi în judeţul Dolj, în administraţia publică, au fost suficienţi ca să mă facă să gândesc că pot un pic mai mult.
GdS: Sunt deja patru oameni din Dolj care activează în administraţia centrală. Este un lucru bun pentru Dolj, mă gândesc….
D.M.: Este un lucru extraordinar pentru Dolj pentru că, indiferent ce s-ar spune, când eşti la nivel central, ai cu totul altă viziune asupra sistemului. Este fundamental diferit. La fel cum, în momentul în care vrei să vezi cum funcţionează sistemul la nivel judeţean, trebuie, obligatoriu, indiferent de pregătirea pe care o ai, să exerciţi o funcţie. Numai după aceea poţi spune că ai idee cum funcţionează un sistem. Altfel facem doar teorie.
GdS: Ar putea aceste numiri să ajute Doljul?
D.M.: Aceste numiri pot ajuta nu numai Doljul, ci şi regiunea, şi ţara. Pentru că foarte mulţi oameni reclamă diverse probleme în diverse domenii, depinde strict de om în sine de cât de repede se rezolvă aceste probleme.
GdS: Ce idee v-aţi făcut despre situaţia de la ADS?
D.M.: În primul rând, aşa cum a spus şi ministrul agriculturii, care este un om tânăr, am găsit foarte multe datorii de recuperat. Începem demersurile, este vorba despre o sumă uriaşă, de peste 370 de milioane de lei, pe care, dacă reuşim să o aducem la bugetul statului sub o formă sau alta, ar ajuta foarte mult bugetul de stat. Datoriile provin din concesiuni neachitate, din redevenţe neplătite.
GdS: Există pericolul prescrierii acestor datorii?
D.M.: Nu, pentru că foarte multe sunt în instanţă. S-au făcut demersuri pentru recuperare. Nu pot spune cât de repede se vor recupera. O să prezint ministrului agriculturii un plan de eficientizare a activităţii în cadrul ADS.
GdS: Este vreun contract dubios sau semnat în condiţii suspecte?
D.M.: Nu pot spune aceste lucruri. Le voi controla împreună cu juriştii din ADS. În prezent, vă pot spune doar datoriile. Am cerut o situaţie cu suprafeţele administrate de ADS la nivelul întregii ţări. Cred că săptămâna viitoare voi avea această situaţie. Mă bucur foarte mult că acum Corpul primului-ministru este în control la ADS. Sunt absolut dornic şi nerăbdător să văd şi eu raportul, pentru că va aduce foarte multă lumină în activitatea de acolo.
GdS: S-ar putea să vă loviţi de contracte cu probleme semnate de membri ai unui partid care formează USL, inclusiv la Dolj. Ce veţi face atunci?
D.M.: În primul rând, îl voi informa pe ministru, pentru că este absolut normal ca ministrul să fie pus la curent cu toate aceste situaţii. În al doilea rând, împreună cu ministrul o să luăm o decizie.
GdS: Cum vi se pare intenţia primului-ministru, de a impozita suplimentar salariile foarte mari din sistemul bugetar? Conducerea PNL nu este de acord cu acest lucru.
D.M.: Există două componente ale acestui guvern care cred că se vor îmbina foarte bine pentru bunul mers al cetăţeanului, una social-democrată şi una liberală. Este foarte clar că în guvern există păreri pro şi contra acestei impozitări. Eu sunt convins că, într-un final, va fi o îmbinare a celor două opinii. Pe de o parte, sunt de acord că există segmente unde unii oameni câştigă foarte mult de la bugetul statului. Nu vă supăraţi, şi mie mi se pare exagerat ca cineva, indiferent de competenţă, în vremuri de criză, să ridice pe lună un salariu de 300 de milioane de lei din bani de la buget. Este o problemă. În privat nu mi se pare nimic în neregulă să câştige un miliard de lei (vechi – n.r.) pe lună. Dacă aceste sume sunt la nivelul de 4.500 de lei şi se pune o cotă de impozitare de 16%, poate că nu este foarte corect. De aceea cred că va exista o soluţie comună.
GdS: Este prima dată când prefectura este condusă de o femeie. Cum de aţi desemnat-o pe Elena Costea de pe lista unde aşteptau şi alte nume?
D.M.: Era o listă mai largă de oameni valoroşi care puteau îndeplini această funcţie. Nu ştiu cum s-a ajuns la această numire, pentru că, după cum bine ştiţi, noi nu avem nici un amestec în deciziile luate de premier. Cred că s-au analizat nişte CV-uri, s-a căutat cel mai competent om. Eu, personal, cred că actualul prefect este competent, îl creditez cu încrederea mea de cetăţean.
GdS: Cum vi se pare campania electorală până acum?
D.M.: Normală, una în care nu s-au mai făcut aşa de multe daruri, liniştită şi fără incidente.
GdS: De ce PNL şi PSD au candidaţi separaţi în 80% din comunele din Dolj?
D.M.: Este logic să fie aşa. Ar fi anormal să avem o uniformitate în ceea ce priveşte manifestările de campanie. Acum, este normal să existe şi ciocniri. Această alianţă a fost făcută cu scopul de a câştiga alegerile. Separat, pentru că în toate acele comune unde candidăm separat, locul unu, respectiv doi erau ocupate de un reprezentant ori al PNL, ori al PSD, ori al PC. În condiţiile în care obligam acele organizaţii să candideze sub o siglă comună, exista posibilitatea ca anumiţi oameni să se îndrepte către alte partide. Şi atunci am preferat ca această bătălie să se ducă în interiorul USL pentru a câştiga numai USL. Poate părea puţin paradoxal.
GdS: Credeţi că ar trebui schimbaţi directorii instituţiilor numiţi de fostul guvern?
D.M.: Unii da, unii nu. Sunt directori şi nu vă dau nici un exemplu, pentru a nu se interpreta, care şi-au făcut bine treaba, alţii care nu au avut altă calitate decât că au lipit afişe. Nu cred că, odată ajuns să coordonezi o instituţie, trebuie să o subordonezi partidului. De la Dolj au plecat deja directori. Nu am o statistică.