16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiber prin Valea Vlăicii

Liber prin Valea Vlăicii

Circulaţia prin centrul Craiovei s-a reluat prin Valea Vlăicii, pe relaţia bulevardul Nicolae Titulescu – Calea Bucureşti, dar de astăzi se închide strada A.I. Cuza

Pentru prima dată în cele 14 luni de la începerea lucrărilor la pasajul suprateran din centrul Craiovei, constructorii de la SCT Bucureşti au reuşit să devanseze un termen impus de beneficiar. Primăria le solicitase ca duminică, 3 iunie, la ora 15.00, să redeschidă integral circulaţia pe la kilometrul 0 al Craiovei, atât pe lângă pasajul suprateran, cât şi pe sub acesta, prin sensul giratoriu creat în Valea Vlăicii. Constructorii au reuşit însă să dea drumul circulaţiei pe lângă şi pe sub pasaj încă de sâmbătă, de la ora 16.00, după cum a precizat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova. După mai mult de un an în care traficul a fost închis, acum se poate circula din nou pe relaţia bulevardul Nicolae Titulescu – Calea Bucureşti, prin Valea Vlăicii.

Sub pasaj, aproape gata

Orice persoană care trece acum prin Valea Vlăicii poate observa că lucrările la pasajul suprateran avansează văzând cu ochii. S-au montat deja la limita dintre trotuar şi carosabil aproape toate gardurile de protecţie pentru pietoni. Acestea limitează accesul pietonilor în zona sediului CEZ, a magazinului Unirea, dar şi în zona Union – Banca Carpatica, spre dezamăgirea angajaţilor băncii şi ai pizzeriei învecinate, care îşi parcau maşinile pe trotuar. A fost împrejmuită cu astfel de garduri de protecţie şi zona fostei parcări de taxiuri dintre străzile Ştefan cel Mare şi Calea Bucureşti, unde sunt parcate acum o parte din utilajele constructorilor.
Carosabilul a fost deja finalizat în sensul giratoriu, dar şi în zona de legătură cu străzile Brestei şi Ştefan cel Mare, porţiuni în care a fost aşezat inclusiv al doilea strat de asfalt, cel de uzură. Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre bretelele din stânga şi dreapta pasajului – atât către bulevardul Nicolae Titulescu, precum şi spre Calea Bucureşti – unde carosabilul are doar primul strat de asfalt.
Trotuarele sunt şi ele finalizate în majoritate pe lângă şi pe sub pasaj. Doar pe zone mici, mai ales la marginea bordurilor, mai trebuie amplasate pavele, operaţiune ceva mai migăloasă, pentru că acolo pavelele trebuie scurtate bucată cu bucată pentru a fi potrivite la dimensiune.
În zona kilometrului 0, pasajul şi-a primit deja şi primul strat de vopsea albă. Chiar şi pilele (picioarele) podului din mijlocul giratoriului amenajat în Valea Vlăicii au fost vopsite în cele două culori – alb şi bej – prevăzute în proiect. Zona din interiorul giratoriului a fost deja pregătită în vederea sădirii unor flori şi a însămânţării cu gazon.
În privinţa pasajului propriu-zis, constructorii au terminat deja turnarea parapetului pe toată suprastructura, iar acum se toarnă parapetul şi în zona rampelor de la capete. Mai e destul de lucru la amenajarea acestor rampe, către care constructorii şi-au îndreptat acum atenţia.

Una se deschide, alta se închide

Bucuria pricinuită şoferilor prin redeschiderea circulaţiei pe relaţia bulevardul Nicolae Titulescu – Calea Bucureşti va fi umbrită, săptămâna aceasta, de închiderea parţială a străzii A.I. Cuza, în vederea organizării pe 8 iunie, în Piaţa „Mihai Viteazul“, a celei de-a X-a ediţii a Galei Premiilor Muzicale Româneşti – Romanian Music Awards (RMA). Pentru montarea scenei, tribunei şi echipamentelor, va fi blocată circulaţia rutieră în centrul oraşului pe străzile Popa Şapcă şi A.I. Cuza, mai precis pe sectorul cuprins între Colegiul Naţional „Carol I“ şi Prefectura Dolj (intersecţia cu strada C.S. Nicolaescu-Plopşor), dar şi pe Calea Unirii, de la intersecţia cu strada Mihai Viteazul până la cea cu A.I. Cuza, de luni, 4 iunie, ora 18.00, până duminică, 10 iunie, ora 24.00. În plus, de vineri, 8 iunie, ora 6.00, şi până sâmbătă, 9 iunie, ora 6.00, circulaţia pe strada A.I. Cuza va fi închisă şi de la Universitate până la prefectură, adică de la intersecţia cu strada Arieş până la intersecţia cu strada C.S. Nicolaescu-Plopşor. Aceste restricţii au fost anunţate de Primăria Craiova încă de la sfârşitul săptămânii trecute.
Iar dacă săptămâna viitoare strada A.I. Cuza se va redeschide, imediat după ziua alegerilor vor fi impuse din nou restricţii de circulaţie pe lângă pasajul suprateran. Mai precis, bretelele de pe lângă pasaj – atât cele dinspre bulevardul Nicolae Titulescu, cât şi cele către Calea Bucureşti – vor fi închise prin rotaţie sau pe anumite porţiuni, în vederea aplicării celui de-al doilea strat de asfalt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS