34.4 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriApartamentele din Craiova - mai ieftine cu 40%

Apartamentele din Craiova – mai ieftine cu 40%

Un studiu realizat de o firmă de evaluare reliefează faptul că pe parcursul crizei, locuinţele vechi din Craiova s-ar fi ieftinit chiar şi cu 40%. Totuşi, în piaţă sunt mulţi vânzători care ţin la preţurile imobiliarelor de ani de zile. Pentru apartamentele bune, proprietarii cer şi astăzi o avere, ca şi înainte de criză.

Preţurile locuinţelor vechi au intrat „la apă“ în ultimii patru ani. Compania de evaluare DARIAN a efectuat un studiu privind piaţa imobiliară din Craiova. Potrivit studiului, apartamentele vechi au înregistrat cea mai semnificativă ieftinire faţă de perioada de dinainte de 2008, preţul locuinţelor de acest fel diminuându-se cu până la 40%. „Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Craiova s-a stabilizat în al doilea semestru din 2011 la o medie de 807 euro pe metru pătrat. Comparând însă cu perioada de dinaintea crizei – în semestrul I din 2008, preţul pe metru pătrat într-un apartament cu două camere era de 1.319 euro – se poate observa că în cei peste trei ani de criză apartamentele s-au devalorizat cu aproape 40%“, au arătat reprezentanţii DARIAN. În prezent, în zona centrală, apartamentele cu două camere, de exemplu, se vând cu preţuri cuprinse între 40.000 şi 65.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Craioviţa, Valea Roşie, preţurile au fost cuprinse între 23.000 şi 38.000 de euro. În zonele Brazda lui Novac şi Lăpuş, preţurile au variat între 30.000 şi 43.000 de euro, iar în zonele George Enescu, Rovine, Sărari, acestea au oscilat între 34.000 şi 53.000 de euro, în funcţie de suprafaţă, finisaje şi dotări, precizează reprezentanţii firmei DARIAN, cu sediul central în Cluj şi cu subsidiare în 20 de oraşe, printre care şi Craiova.
Totuşi, în anumite blocuri, preţurile sunt comparabile cu cele de acum patru ani, scăderea fiind destul de mică. Mulţi dintre proprietari ţin la preţuri de ani buni, chiar dacă nu şi-au vândut apartamentele nici până acum. Adică există diferenţe mari între preţul cerut de vânzători şi preţul de vânzare efectiv. Potrivit anunţurilor din secţiunea de publicitate a GdS, există şi acum la vânzare apartamente în blocuri vechi, dar la preţuri exorbitante. De exemplu, pe un apartament cu trei camere (semidecomandat) în Brazdă se cereau 55.000 de euro, iar pe unul decomandat în zona Billa – 66.000 de euro. „Aceleaşi apartamente sunt date spre vânzare de luni sau chiar de ani, iar proprietarii nu prea lasă din preţ. Eu urmăresc de aproape un an câteva apartamente cu trei camere şi la unul singur abia dacă au lăsat 1.000 de euro din preţ. Dar nici nu le-au vândut până acum“, a spus Alexandra M., din Craiova, care doreşte să se mute de la două la trei camere. Preţul depinde de finisaje, de dimensiunea apartamentului şi de dotări, spun reprezentanţii companiei de evaluare.

Cerere mai mare pentru apartamentele vechi

Preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu, confirmă scăderea de preţuri la apartamentele vechi pe timpul crizei: „Din 2008 încoace se poate spune că s-au ieftinit cu 30-40%, dar numai apartamentele vechi. În prezent, cea mai mare cerere pe piaţă este pentru apartamentele vechi, în special la cele care se cumpără prin Programul «Prima Casă». Totuşi, preţurile depind în continuare de zona unde se află apartamentul, de dotări etc“. Clenciu a arătat că în ultima perioadă majoritatea apartamentelor au fost cumpărate doar pe bază de credit ipotecar, fie că este vorba despre „Prima Casă“, fie că este vorba despre alte tipuri de împrumuturi. Cumpărările de locuinţe cu bani gheaţă sunt destul de rare, şi numai pentru chilipiruri, susţine preşedintele ARAI.

Tendinţe în 2012: primează apartamentele izolate şi cu centrală

Specialiştii în imobiliare spun că ieftinirea va continua şi în 2012, dar într-un ritm mai lent. „Până la sfârşitul anului se va continua trendul descrescător al preţului apartamentelor vechi, dar estimez că se vor ieftini cu 5% în 2012“, a precizat Cristian Clenciu. Legat de accesul la finanţări, noul regulament al Băncii Naţionale a României care stabileşte avansuri uriaşe pentru creditele în valută este considerat o piedică pentru cei care doresc să-şi cumpere o locuinţă. Potrivit evaluatorilor imobiliari, descurajarea creditelor în valută ar putea duce la o micşorare a cererii solvabile, ceea ce înseamnă că şi mai puţini români vor avea la dispoziţie în acest an suma necesară achiziţionării unui apartament. Cât despre locuinţele noi, pentru ca acestea să se vândă, dezvoltatorii au tendinţa să micşoreze suprafaţa construită. „O tendinţă evidentă care relevă adaptarea la criza economică este aceea de construcţie a apartamentelor la suprafeţe mai reduse decât înainte de criză“, a spus Adrian Crivii, preşedintele DARIAN. Evaluatorii anticipează că anul acesta, cererea se va menţine cu precădere la apartamentele din blocurile reabilitate, cu o bună izolaţie, şi, de preferinţă, dotate cu centrale termice.

Terenurile din centru – (ultra)scumpe

Studiul firmei de evaluare arată că preţurile la terenuri au scăzut, în medie, cu circa 3% în al doilea semestru din 2011 faţă de prima parte a anului trecut şi cu 13%, comparativ cu partea a doua a anului 2010. „Terenurile cu regim de înălţime mediu din zonele ultracentrale se vând cu preţuri cuprinse între 250 şi 450 de euro pe metrul pătrat, în timp ce în zonele periferice, acelaşi tip de teren se vinde cu preţuri începând de la 2 euro şi ajungând până la maximum 10 euro pe metrul pătrat“, afirmă specialiştii evaluatori de la DARIAN.

Preţurile apartamentelor vechi*

Cele mai scumpe:
Oraş                             Preţ/mp
Bucureşti                     984 de euro
Cluj-Napoca                977 de euro
Iaşi                               891 euro
Craiova                        807 euro

Cele mai ieftine:
Oraş                             Preţ/mp
Reşiţa                           470 de euro
Baia Mare                    522 de euro
Satu-Mare                    537 de euro
*Date furnizate de DARIAN DRS SA Cluj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS