36.8 C
Craiova
joi, 3 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinSupervulcanul de sub Lacul Laacher

Supervulcanul de sub Lacul Laacher

Un vulcan uriaş situat în Germania dă semne că ar putea deveni din nou activ, avertizează experţii în vulcanologie din Europa. Cotidianul britanic Daily Mail scrie că este vorba de un supervulcan aflat sub Lacul Laacher, din apropiere de oraşul Bonn. Potrivit experţilor, vulcanul erupe la 10.000 – 12.000 de ani, iar ultima dată a izbucnit în urmă cu 12.900 de ani, acoperind o suprafaţă de 1.600 de kilometri pătraţi cu lavă şi cenuşă. În plus, Lacul Laacher s-a format imediat după acest moment, în urma prăbuşirii solului, cauzată de erupţie.
Anul trecut, în regiune au fost înregistrate mai multe cutremure de intensitate mică, acestea fiind semne că vulcanul s-ar putea „trezi“. Dacă viitoarea erupţie ar fi la fel de puternică, s-ar putea produce un adevărat dezastru pe continentul european, giganticul vulcan putând arunca milioane de tone de lavă şi cenuşă.
Experţii sunt de părere că, dacă într-adevăr vulcanul de sub Lacul Laacher ar erupe, ar genera pagube uriaşe, printre posibilele efecte ale unui astfel de fenomen numărându-se devastarea mai multor teritorii din întreaga Europă, evacuarea în masă a populaţiei şi chiar o răcire a climei la nivel global, pe termen scurt, din cauza norilor de cenuşă care ar acoperi Soarele.
 
Supervulcani

Experţii estimează că vulcanul de sub Lacul Laacher are dimensiuni similare cu Muntele Pinatubo, din Filipine, care în 1991 a provocat ceea ce a fost considerată cea mai mare erupţie a secolului 20. Pinatubo a „lansat“ atunci zece miliarde de tone de magmă, 20 de miliarde de dioxid de sulf şi 16 kilometri cubi de cenuşă, generând scăderea temperaturii globale cu 0,5 grade Celsius. Înainte de a erupe, Pinatubo avea o înălţime de 1.745 de metri, iar după aceea, înălţimea acestuia s-a redus la 1.486 de metri.
Vulcanologii din Europa sunt de părere că vulcanul de sub Laacher încă este activ din cauza faptului că la suprafaţa lacului apar frecvent bule de dioxid de carbon, fenomen ce indică faptul că focarul magmatic al vulcanului se „depresurizează“.
Pe de altă parte, unii experţi susţin că faptul că vulcanul degajă gaze în mod regulat reprezintă un motiv de liniştire, pentru că aceste emisii de gaze ar fi tocmai motivul care împiedică o erupţie de proporţii.
• Oana Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS