26.6 C
Craiova
vineri, 4 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

A fost găsit bosonul Higgs?

Bosonul lui Higgs, una dintre cele mai misterioase particule studiate de comunitatea ştiinţifică, va mai rămâne ascuns ceva timp, cel puţin până în 2012. Cercetătorii care lucrează la acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC)  construit la Centrul European de Cercetări Nucleare CERN au anunţat că, deocamdată, au pus capăt activităţilor care ar putea avea drept rezultat găsirea mult căutatului boson, supranumit şi „particula lui Dumnezeu“. Despre bosonul lui Higgs, care în teorie există, dar nu a fost observat niciodată în realitate, se crede că este cel care le conferă masă tuturor celorlalte particule. Oamenii de ştiinţă lucrează fără întrerupere din 2008, în speranţa că vor găsi dovezi clare ale existenţei bosonului, deocamdată fără nici un rezultat. „Acceleratorul funcţionează ca la carte, dar încă nu am descoperit nimic concret. Pentru acest an, activitatea noastră s-a încheiat, dar vom continua, cu siguranţă, cercetările“, a declarat fizicianul Christoph Rembser.
Pe de altă parte, unele surse din comunitatea ştiinţifică au lansat un zvon potrivit căruia particula este pe cale de a fi descoperită chiar în această lună. Purtătorii de cuvânt ai CERN nu au confirmat, dar nici nu au infirmat această informaţie vehiculată de mai mulţi cercetători independenţi. Zvonurile au fost însă alimentate de două experimente recente din cadrul LHC, unde cercetătorii au găsit dovezi ale existenţei particulei lui Higgs.
 Pe larg, informaţiile expuse pe blogul Not Even Wrong, al cercetătorului Peter Woit, dezvăluie faptul că în laboratorul ATLAS a fost observat un semnal al particulei lui Higgs cu valoarea de 125 GeV şi un nivel de semnificaţie de 3.5 sigma (nivelul de semnificaţie este un parametru utilizat în statistică, pentru evaluarea probabilităţii ca un eveniment să se producă altfel decât din întâmplare). În contextul de faţă, valoarea de 3 sigma ar fi suficientă pentru a dovedi posibilitatea existenţei bosonului, dar este nevoie de atingerea valorii de 5 sigma pentru a confirma descoperirea reală a celebrei particule.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS