Consiliul Judeţean a suplimentat bugetul destinat proiectului „Ecoenergie pentru județul Gorj“, demarat în 2009 şi care îşi propune utilizarea de energie verde pentru mai multe instituţii publice. Valoarea totală a proiectului „Eco-energie pentru județul Gorj“ a fost stabilită la 3.635.638,89 lei cu TVA, defalcată în: finanţare nerambursabilă solicitată de la Administraţia Fondului pentru Mediu – 2.280.708,44 lei cu TVA; contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Gorj – 1.354.930,45 lei cu TVA, din care: cheltuieli eligibile – 570.177,11 lei cu TVA şi cheltuieli neeligibile – 784.753,34 lei cu TVA. Modificarea indicatorilor financiari a fost necesară ca urmare a realizării unor lucrări de construcții la aceste obiective de investiții, întrucât nu a existat spațiu suficient pentru montarea utilajelor aferente instalaţiilor solare, în vederea asigurării parametrilor tehnici optimi de funcţionare. Acest fapt a implicat execuţia unor lucrări de construcţii de rezistență (fundaţii, structură de rezistență); – arhitectură (închideri exterioare, compartimentări, finisaje); – rezistență (amenajare platformă pentru montaj panouri pe sol); – împrejmuire platformă pentru protecţia panourilor; – lucrări de intervenţie la învelitoarea tip şarpantă pentru montaj panouri.
Lucrări suplimentare de peste 700.000 de lei
Luând în considerare faptul că instituţiile la care s-au executat lucrările de montare a panourilor solare sunt centre de servicii comunitare pentru copii cu probleme psiho-sociale şi cu nevoi speciale, s-a impus izolarea panourilor prin împrejmuire cu gard cu înălțime de minimum 1,80 m pentru asigurarea protecției adecvate a beneficiarilor. S-au amplasat panouri solare pe sol la cinci locații, perimetrul total al împrejmuirilor fiind de 304 metri, iar valoarea este de 74.590 de lei cu TVA. Valoarea totală a împrejmuirilor și construcțiilor realizate în vederea implementării optime a proiectului „Ecoenergie pentru județul Gorj“ pentru obiectivele de investiţii menţionate este de 703.629,51 lei cu TVA.
Proiect implementat
în opt locaţii
Prin implementarea proiectului „Ecoenergie pentru județul Gorj“ se vor reduce costurile cu utilitățile, în condițiile menținerii sau sporirii confortului termic pe timp de iarnă. Proiectul „Ecoenergie pentru județul Gorj“ a fost implementat în opt locații, după cum urmează: Complexul de recuperare pentru adulți Bâlteni – Târgu Jiu; Complexul de Servicii comunitare pentru copilul cu nevoi speciale – Târgu Jiu, str. Ecaterina Teodoroiu; Complexul de Servicii comunitare pentru copilul cu handicap – Târgu Jiu, str. Tineretului; Complexul de Servicii alternative la protecția rezidențială – Târgu Jiu, str. 23 August; Complexul de Servicii comunitare pentru copilul în dificultate – Târgu Cărbunești, str. Trandafirilor; Complexul de Îngrijire și Asistență Susen – Runcu; Complexul de Îngrijire și Asistență Dobrița – Runcu; Complexul de Servicii comunitare pentru recuperare – reabilitare a persoanelor cu handicap și formare profesională Târgu Cărbunești.
Un mediu mai puţin poluat
Realizând deprecierea continuă a calității aerului și apei, s-a decis astfel modernizarea sistemelor clasice de încălzire și producere a energiei termice, prin înlocuirea acestora cu alte sisteme ce folosesc energii regenerabile nepoluante.
Prin implementarea proiectului „Ecoenergie pentru județul Gorj“ au fost îndeplinite mai multe deziderate, cum ar fi: reducerea consumului de combustibil convențional și, implicit, protecția mediului prin diminuarea consistentă a emisiei de gaze cu efect de seră; exemplu de bună practică și implicare socială; stimularea conștiinței societății civile în ceea ce privește protecția mediului; contribuția la îndeplinirea politicilor naționale, regionale și locale în domeniul mediului și al energiei; aport la efortul României de a-și îndeplini obligațiile asumate prin tratatele europene și internaționale la care a aderat în anul 2007; reducerea costurilor cu energia termică, degrevând astfel bugetul beneficiarilor; creșterea confortului persoanelor instituționalizate.