Localităţile din sudul judeţului Mehedinţi se confruntă cu o invazie de omizi păroase, care au distrus toţi pomii fructiferi din zonă, iar acum au început să mănânce şi viţa de vie. Anul acesta, Ministerul Agriculturii nu a mai alocat bani primăriilor pentru stropirea pomilor împotriva dăunătorilor şi toate costurile trebuie să fie suportate exclusiv de oameni.
La fel ca în anii trecuţi, livezile gospodarilor din jumătatea de sud a judeţului Mehedinţi sunt atacate de omida de dud sau omida păroasă. Oamenii sunt disperaţi şi spun că au epuizat toate metodele ştiute de ei ca să scape de omizile distrugătoare, însă fără rezultat. Pomii au rămas pur şi simplu cu crengile goale, iar fructele cad după ce sunt îngăurite de insectele păroase.
„Săracii pomi sunt distruşi. Sunt plini de fructe, dar nu mai au nici o frunză, iar noi nu avem ce să le facem. Cu ce îi stropim noi? În fiecare an am avut problema asta, dar niciodată nu au fost atât de multe“, a spus Stana Drăghici din satul Cioroboreni.
Până anul trecut era responsabilitatea celor de la Mediu şi Agricultură să extermine dăunătorii pomilor, însă, din acest an, primăriile nu pot face altceva decât să înştiinţeze populaţia când este perioada de stropire, în aşa fel încât fiecare gospodar să ia măsuri.
„Satele din comuna Jiana sunt cele mai afectate de omizile păroase, pomii sunt distruşi, iar aceste insecte pot fi extrem de distrugătoare dacă nu se iau măsurile necesare. Noi nu mai putem să facem nimic în acest sens, am comunicat tuturor primăriilor să înştiinţeze oamenii despre aceste insecte şi să îi sprijine dacă au posibilitatea. Operaţiunile de stropire nu sunt atât de costisitoare“, a spus un reprezentant al Direcţiei de Agricultură Mehedinţi.
Nu au bani să-şi salveze pomii
Gospodarii nu pot însă să se bazeze de sprijinul primăriilor, care spun că sunt depăşite de situaţie şi nu pot face nimic să stopeze invazia de omizi.
„Am aflat despre problema cu omizile, însă la nivel de primărie nu putem să facem nimic, suntem depăşiţi de situaţie, nu avem nici o posibilitate să îi ajutăm pe oameni“, a declarat Stelian Stăncioiu, primarul comunei Jiana.
Omizile păroase apar de obicei din cauza temperaturilor ridicate şi a secetei. Cel mai grav este că se înmulţesc rapid şi atacă tot ce găsesc, de la frunzele pomilor fructiferi până la viţa de vie şi trandafiri.
„Ca anul ăsta nu au fost niciodată aşa de multe. Dacă mergem în grădină se urcă şi pe noi. Sunt milioane într-un pom“, s-a plâns un sătean.
Oamenii spun că nu au bani pentru stropirea pomilor, însă, dacă nu se vor lua măsurile necesare, în câţiva ani copacii atacaţi se vor usca. Metoda clasică este destul de ieftină, deoarece constă în strângerea şi arderea frunzelor atacate de omizi şi apoi stropirea pomilor cu substanţe chimice, însă de cele mai multe ori nu dă rezultate din prima încercare.
„A venit de la primărie şi ne-a spus să ne stropim pomii ca să scăpăm de omizi, dar noi nu avem bani pentru aşa ceva. Dintr-o pensie de 300 de lei nu ne permitem să cumpărăm soluţii şi tot ce e nevoie“, au spus localnicii.
În afară de pagubele aduse pomilor, omizile păroase produc urticarie dacă intră în contact cu pielea oamenilor.