14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMititelu şi Piţurcă - duel în instanţă

Mititelu şi Piţurcă – duel în instanţă

„U“ Craiova primeşte un ajutor nesperat de la FRF şi poate merge la TAS pentru licenţa de Liga a II-a. Până atunci, Mititelu trebuie să suspende în instanţă datoria de 7.000.000 de euro către Victor Piţurcă.

Selecţionerul Victor Piţurcă a învestit cu formulă executorie hotărârile comisiilor federale ale FRF, care obligă Fotbal Club „U“ Craiova SA să-i plătească suma de 7.000.000 de euro, ca despăgubiri pentru că i-a desfăcut contractul de muncă. Potrivit FRF, clubul trebuie să-i achite lui Piţurcă 1,8 milioane de euro – în contul primei de instalare, cinci milioane de euro – clauza pentru rezilierea contractului cu „U“ Craiova şi alţi 200.000 de euro – restanţe salariale. Tribunalul Municipiului Bucureşti (TMB) a admis cererea fostului manager/antrenor al „U“ Craiova, decizia fiind irevocabilă. Teoretic, în prezent, Piţurcă poate executa clubul de cele 7.000.000 de euro. Practic, nu prea are ce executa: conturile şi bunurile societăţii sunt sub sechestrul Fiscului sau gajuri la bănci. Piţurcă se poate înscrie la masa credală în procesul de faliment al clubului, dar nu are prioritate la recuperarea banilor în faţa Fiscului şi a băncilor.
În paralel cu ofensiva lui Piţi, clubul a demarat şi el o serie de acţiuni: l-a reclamat pe fostul manager/antrenor la DNA şi a depus împotriva sa o acţiune comercială la Tribunalul Dolj. Membrii comisiilor FRF au fost şi ei reclamaţi la DNA. „U“ Craiova acuză prejudicii de 20 de milioane de euro.
Pe de altă parte, clubul a iniţiat la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) două acţiuni prin care cere anularea deciziei FRF şi suspendarea executării acestei decizii, până la judecarea procesului pe fond. Marea speranţă a finanţatorului Adrian Mititelu era ca instanţa CAB să suspende executarea deciziei FRF până la 30 iunie 2011, când expiră termenul pentru acordarea licenţei de Liga a II-a. „Dacă nu vom putea suspenda datoria către Victor Piţurcă în instanţele civile, noi nu vom putea juca fotbal. Asta este foarte clar“, declara Mititelu, citat de Prosport.

Prelungiri la TAS

După două amânări consecutive (pe 1 şi 15 iunie), CAB a decis la sfârşitul săptămânii trecute scoaterea cauzei de pe rolul Secţiei de contencios administrativ şi trimiterea ei pe rolul Secţiei de conflicte de muncă şi asigurări sociale. În cele mai puţin de zece zile rămase la dispoziţie, pare puţin probabil ca „U“ Craiova să reuşească suspendarea executării deciziei FRF.
Pentru licenţa de Liga a II-a nu mai operează criteriul datoriilor către bugetul de stat. Rămâne în schimb obligaţia achitării datoriilor către oficiali/antrenori ai clubului.
Lucruri importante s-au petrecut ieri. Comitetul executiv al FRF a decis să modifice şi să aplice retroactiv regulamentele de licenţiere a cluburilor. Deciziile luate de Comisia de Apel a FRF pot fi contestate la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne. Totodată, de anul viitor nu mai operează criteriul datoriilor către bugetul de stat. În consecinţă, „U“ Craiova a primit ieri un ajutor nesperat din partea FRF. Poate să amâne licenţierea după 30 iunie, cu condiţia ca până la TAS să obţine la instanţele civile suspendarea executării deciziei FRF obţinute de Victor Piţurcă, pentru plata celor 7.000.000 de euro.

Mititelu este optimist

Adrian Mititelu spune că Victor Piţurcă nu are nici o şansă să-l execute. „Nu are nici o şansă să execute nimic. Dar mă întreb: ce caută Piţurcă la instanţa civilă, când el spunea că merge pe mâna instanţelor sportive? Prin faptul că a intrat în civil îmi face o favoare. El ştia că va începe vacanţa judecătorească şi că termenele vor fi mai lungi“, a spus Mititelu. Procesul se anunţă unul de durată, mai ales că Mititelu a profitat de slăbiciunea instituţiilor statului şi a fentat atât Fiscul, cât şi puzderia de creditori pe care îi are. Piţurcă este doar un creditor în plus pentru Mititelu. Finanţatorul este convins că va lua licenţa pentru Liga a II-a: „Faptul că nu există o hotărâre de suspendare a deciziei FRF nu reprezintă o problemă anul acesta. Potrivit regulamentului, datoria trebuie să fie scadentă la 31 decembrie 2010. Poate la anul să fie probleme dacă persistă această situaţie. Dacă nu voi primi licenţa la apel, voi merge la TAS“. Adrian Mititelu susţine şi că a găsit stadion pentru echipă. „Nu este în Craiova, ci în Bucureşti“, a mai declarat acesta. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII