29 C
Craiova
luni, 15 septembrie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSeceta va pune in pericol sanatatea pastravilor de la Tismana

Seceta va pune in pericol sanatatea pastravilor de la Tismana

Pastravaria Tismana este una dintre putinele unitati economice gorjene de stat care mai aduc profit. Cu toate acestea, in fiecare toamna, sanatatea pestilor este pusa in pericol de seceta. Pentru a amenaja o sursa proprie de alimentare cu apa este nevoie de o investitie de miliarde de lei. Un asemenea proiect a fost demarat in urma cu citiva ani, dar a fost in cele din urma abandonat.

Pastravaria Tismana, a doua in tara ca marime, este afectata in fiecare toamna de lipsa ploilor. Pentru ca in acest an seceta a fost mult mai grava ca in anii precedenti, conducerea pastravariei se teme ca sanatatea pestilor va fi pusa in pericol. Lipsa precipitatiilor va duce la secarea surselor din care se alimenteaza bazinele, iar apa care mai ajunge la pastravarie va antrena tot felul de depuneri care afecteaza sanatatea pestilor.

„Deocamdata nu avem probleme, dar nu cred ca va mai dura mult si pestii vor avea de suferit daca nu va ploua. Toate pastravariile din tara se confrunta cu aceasta problema. Anul trecut, cei de la Baia de Arama au adus pestii in bazinele noastre pentru a nu le pune viata in pericol“, a spus Costel Bobic , director la Directia Silvica Gorj.

Situatia ar putea fi rezolvata prin amenajarea unei surse proprii de apa, astfel incit pastravaria sa nu mai depinda de nivelul apei din barajele care o alimenteaza. O asemenea investitie ar costa insa citeva miliarde de lei. Ea a fost inceputa in urma cu citiva ani, dar lucrarea a fost abandonata.

Minerii erau cindva clienti fideli ai pastravariei

Pastravaria din Tismana vinde anual 45 de tone de pastrav. In tara mai exista doar una de o asemenea marime, la Gilau, in judetul Cluj.

Cea mai mare parte a pestelui vindut este cumparat de gorjeni. Aproape jumatate din cantitate ajunge insa in marile magazine din Bucuresti. Pina in urma cu citiva ani, tone de pastrav ajungeau in Valea Jiului, minerii fiind clienti fideli. Situatia economica actuala a redus drastic comenzile venite din zona. Cea mai mare vinzare se inregistreaza de obicei in luna decembrie, de sarbatori si in posturile de peste an cind este dezlegare la peste. Chiar daca pretul unui kilogram de pastrav este de 150.000 de lei, clientii nu prea lipsesc. Multi dintre ei prefera sa mearga la pastravarie si sa-si aleaga pestele din bazine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS