22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Oraşul subteran

Primul oraş construit în totalitate sub pământ va fi inaugurat la Helsinki, în Finlanda. Potrivit www.ilsussidiario.net, proiectul a fost prezentat zilele trecute şi, din câte se pare, până în 2020 vor fi inaugurate 400 de apartamente subterane, pentru un volum de nouă milioane de metri cubi. După cum scrie Tomasz Walat pe site-ul presseurop.eu, în capitala finlandeză, construcţiile subterane au devenit deja un obicei, având în vedere, de exemplu, că în oraş există un tunel care face legătura între un complex comercial şi gara centrală. Acolo se află celebrul complex comercial Stockmann, din centrul capitalei Helsinki, care este cunoscut în întreaga Europă. Suprafaţa sa este de peste 10.000 de metri pătraţi. Pentru a nu crea probleme în centrul oraşului, dar şi pentru a facilita eliminarea materialelor excavate şi transportul mărfurilor, autorităţile au decis construirea unei reţele de drumuri subterane. Astfel, s-a creat o adevărată infrastructură subterană care, pe viitor, va fi folosită pentru aprovizionarea magazinelor, dar şi pentru a reduce numărul de autovehicule care tranzitează centrul vechi al oraşului Helsinki.
De asemenea, trei bretele periferice în nordul Helsinki-ului vor fi  construite parţial sub pământ.

Proiecte de viitor

Cea mai importantă investiţie este de departe însă Pisara, „picătură“, în limba finlandeză. Este vorba de cale ferată subterană, care va merge de la suburbii la vechea gară centrală şi care va avea exact forma unei picături.
De asemenea, în trei ani, o cale ferată de tren de mare viteză va lega gara şi staţia de metrou de Aeroportul Vantaa, aflat la 20 de kilometri de oraş. Aceasta va fi subterană şi va trece pe sub pistele de aterizare. Tot la Helsinki, în urmă cu cinci ani a fost construită cea mai mare staţie subterană de autobuze. Trebuie, de asemenea, menţionat că locul cel mai vizitat din capitala finlandeză este Temppeliaukion, care atrage o jumătate de milion de turişti în fiecare an.
Este vorba de un templu aflat într-un deal, ai cărui pereţi săpaţi în stâncă dau o acustică excelentă şi este un loc ideal pentru concerte.
Tot în Helsinki se află Agenţia Europeană pentru Produse Chimice, care gerează procedurile de înregistrare şi de control ale produselor chimice în UE. 
Autorităţile europene au ales capitala finlandeză datorită solului stâncos care a permis săparea a patru etaje de depozite şi săli de conferinţe, care ar rezista chiar şi unui atac atomic.
Nu trebuie uitată nici cea mai mare galerie comercială din Europa de Nord, care se află la 10 km de centrul istoric al oraşului Helsinki. În afară de magazine, în această galerie se află şi o piscină, un patinoar şi mai multe saune, care fac parte din stilul de viaţă al finlandezilor.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU