13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaximetria - la un pas de legalitate

Taximetria – la un pas de legalitate

Mai sint citeva luni pină cind taximetria se va face ca la carte in Craiova, susţin cu convingere autorităţile locale. Potrivit legii taximetriei şi hotăririi consiliului local, in oraş vor circula doar 2.000 de taximetre de culoare galbenă şi cu acte in regulă. Aceleaşi autorităţi se laudă că, din pricina legislaţiei drastice, „rechinii“ se vor lăsa de meserie.

Taximetriştii craioveni care nu şi-au depus documentaţia necesară in vederea autorizării pentru activitatea pe care o desfăşoară riscă să plătească amenzi de pină la 250 de milioane de lei. Data limită pină la care işi pot depune documentele la primărie este 31 august 2003, termen care, in cazul in care cele 2.000 de locuri stabilite de Consiliul Local Craiova nu vor fi ocupate, se va prelungi. Cei care şi-au depus actele la primărie vor primi o adeverinţă pe care este bine să o ţină in maşină pentru a o arăta organelor de control.

Au dreptul să depună actele pentru autorizare persoanele care au 21 de ani şi cel puţin trei ani de cind posedă permis de conducere şi care in ultimul an nu au avut permisul suspendat şi nu au avut accidente grave. Ele vor dovedi aceste lucruri prezentind o adeverinţă eliberată de poliţie.

Pentru autorizare, taximetriştii au nevoie de bani şi de nervi tari

Cei care doresc să facă din taximetrie o meserie trebuie obligatoriu să treacă pe la Autoritatea Rutieră Romană (ARR) Dolj, pentru a-şi obţine licenţa de transport persoane, licenţa de execuţie pentru vehicul şi atestatul profesional de taximetrie. Numai că există un impediment- ARR nu are in prezent fomulare-tip pentru licenţă. „Dar nu-i nici o problemă, vom elibera nişte adeverinţe care ţin cont de licenţe, iar cind vor veni formularele le vom da“, susţine Marin Doldor, directorul ARR Dolj.

Numai pentru obţinerea documentelor de la ARR, şoferii independenţi trebuie să scoată din buzunare in jur de 2,5 milioane de lei, iar firmele de taximetrie, peste opt milioane de lei.

ARR este posibil să elibereze mai multe licenţe decit numărul prevăzut de hotărirea consiliului local. In această situaţie, cei care au licenţă, dar nu au un loc pe piaţă vor fi trecuţi pe o listă de aşteptare, susţin reprezentanţii primăriei.

Pină la 31 decembrie 2003, Primăria Craiova trebuie să afişeze listele cu persoanele autorizate să facă taximetrie şi tot pină la acea dată cele 2.000 de maşini trebuie vopsite in galben.

Constantin Stan, ofiţer specialist in cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Dolj, crede că, o dată cu intrarea in vigoare a legii taximetriei, „rechinii“ şi „şoferii cu bube in cap“ vor dispărea deoarece nu vor obţine adeverinţele de la poliţie şi nu vor mai putea să eludeze legea, aşa cum au făcut-o pină acum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS