39.2 C
Craiova
vineri, 4 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjInstitutiile publice gorjene isi „trag“ sedii pe compensari

Institutiile publice gorjene isi „trag“ sedii pe compensari

• Palatul Muncii va inghiti 60 de miliarde de lei • Investitia a fost decisa dupa ce fusesera cheltuite deja alte 20 de miliarde pe sedii pentru Inspectoratul de Munca si Agentia de Ocupare a Fortei de Munca, ultimul realizat tot pe compensari

Institutiile publice din Gorj se intrec in a-si ridica sedii, iar ultima moda este de a face aceste constructii pe compensari. Sefii institutiilor pornesc de la ideea ca, daca banii oricum nu ajung in buget, macar functionarii sa se racoreasca la aerul conditionat si sa calce pe parchetul laminat platit de datornici. De curind, in Tirgu Jiu a fost demarata construirea unui Palat al Muncii care sa adune toate institutiile de profil: Inspectoratul de Munca, Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate, Casa de Pensii si Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca. Pentru ca acestea sint imprastiate prin toate colturile orasului si pun oamenii pe drumuri, decizia de a le aduna pe toate la un loc nu ar fi rea, numai ca Ministerul Muncii a luat-o la citeva luni dupa ce fusesera investite 20 de miliarde in alte sedii.

Noul Palat al Muncii din Tirgu Jiu se va construi in apropierea garii, iar deocamdata lucrarile sint in faza de sapaturi pentru fundatie. Conform planului, acesta ar urma sa fie gata in 2005. Constructia va inghiti 60 de miliarde de lei si va fi realizata de CNLO pe baza de compensare din datoriile pe care compania le are la fondurile de somaj si de pensii.

Problemele privind ridicarea sediului nu au intirziat sa apara. Lucrarile au fost intrerupte, iar proiectul trebuie modificat pentru ca s-a descoperit ca se construia pe o statie de clorinare. De asemenea, proprietarii de garaje din zona si-au manifestat intentia de a da in judecata Directia de Munca pentru ca li se vor demola constructiile. In cele din urma, s-a decis deplasarea viitorului imobil.

„Palat“ si la propriu, si la figurat

Decizia de a ridica un Palat al Muncii apartine Ministerului Muncii, iar conducatorii institutiilor de profil din Gorj spun ca nu cunosc prea multe amanunte. Constructia va fi de-a dreptul impresionanta si va deveni probabil una dintre cele mai somptuoase cladiri din Tirgu Jiu, cel putin asa arata plansa amplasata linga santier. Cladirea va trebui sa adaposteasca aproximativ 200 de angajati si sa aiba spatii suficiente pentru sutele de oameni care au zilnic probleme de rezolvat in acest domeniu. Palatul Muncii va adaposti, atunci cind va fi gata, Casa de Pensii, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca, Inspectoratul Teritorial de Munca, Directia pentru Familie, Dialog si Solidaritate.

Compensari dupa compensari

Unele dintre aceste institutii abia s-au mutat insa in sedii noi, care au costat miliarde de lei. Acestea sint realizate dupa ultimele standarde, cu rigips, tavan fals, parchet laminat, aer conditionat, mobilier nou. Sediul Inspectoratului Teritorial de Munca a costat 13 miliarde.

Achizitia a fost indelung comentata, iar directorul a fost cercetat penal, existind suspiciunea ca sediul a fost supraevaluat. O alta institutie care s-a mutat doar de citeva luni in casa noua este Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. Sediul acesteia a costat sase miliarde de lei si a fost achizitionat pe compensare de la societatea ARTEGO.

Intrucit cladirea gazduise o gradinita, a fost nevoie de alte miliarde pentru amenajari si compartimentari, la care se adauga mobilierul. Casa de Pensii are si ea doua sedii, dintre care unul inchiriat. Celalalt, un vechi bloc de garsoniere, este insa destul de modest, cel putin in exterior.

Sefii institutiilor subordonate Ministerului Muncii spun ca decizia de a ridica un Palat al Muncii va veni in sprijinul oamenilor care apeleaza zilnic la aceste institutii, dar sint destul de sceptici in ceea ce priveste data finalizarii. Acestia spun ca, atunci cind au cheltuit banii pe sedii, nu era planificata construirea Palatului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS