24.4 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalEscroci pe internet, ridicaţi de poliţişti

Escroci pe internet, ridicaţi de poliţişti

Ofiţerii de la Crimă Organizată din Craiova, Olt, Bucureşti şi Piteşti, coordonaţi de un procuror din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Olt, au reuşit să destructureze ieri o grupare formată din 13 persoane care au înşelat mai mulţi străini prin postarea de oferte fictive pe internet.
Potrivit oamenilor legii, ieri-dimineaţă au fost efectuate 14 percheziţii domiciliare în Olt, Argeş şi Bucureşti, în urma cărora au fost ridicate şi duse la audieri 13 persoane. Este vorba de Florin Tudor, Maris Ripeanu, Alexandru Andreapolus, Florin Gavrilă, Livia Stanciu şi Adrian Bică, toţi din Caracal, Robert Tudor şi Cezar Zubas, ambii din Slatina, Gabriela Dumbrava, din Otopeni, Ionuţ Tudor, din Scorniceşti, Bogdan Crăciun şi Gabriel Iufu, din comuna Fărcaşele-Olt, şi Manoli Marta, din Mioveni – Argeş.
Anchetatorii au comunicat că, în ultimele cinci luni, membrii grupului infracţional organizat au înşelat mai mulţi cetăţeni din Turcia, Polonia, Grecia, Germania, Franţa şi Slovenia cu aproximativ 100.000 de euro prin postarea de anunţuri fictive pe site-uri de comerţ, oferind spre vânzare tiruri, autocamioane sau autoturisme. Modul de operare al membrilor grupării era destul de simplu şi eficient, în condiţiile în care nu deţineau autovehiculele scoase la vânzare. Procurorii au stabilit că aceştia căutau pe internet diverse societăţi care vindeau autovehicule şi se arătau interesaţi, solicitând datele tehnice ale maşinilor şi alte documente. Odată intraţi în posesia acestora, le modificau şi ştampilau în aşa fel încât să pară că aparţin unor societăţi din ţara noastră, după care le postau pe diverse site-uri, cum ar fi www.mobile.de, cerând pe autovehiculele inexistente sume sub preţul pieţei.   
Atrase de preţul convenabil, mai multe persoane au căzut în plasa membrilor grupării. Aceştia din urmă chiar mai lăsau la preţ, după care le solicitau celor interesaţi să trimită un avans pentru a le păstra maşina de care erau interesaţi. Astfel, din probele obţinute până acum de procurori, 12 cetăţeni străini au trimis în România, pe numele unor „săgeţi“ ale grupării, avansuri cuprinse între 4.000 şi 16.000 de euro. Cele 13 persoane sunt cercetate pentru comiterea mai multor infracţiuni la legea privind prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice, înşelăciune şi constituirea sau aderarea la un grup infracţional organizat.  
Ofiţerii Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate au fost sprijiniţi de lucrători de la SIPI, SRI şi de către jandarmii olteni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII