20.1 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinDetoxifiere după Sărbători

Detoxifiere după Sărbători

Sărbătorile de iarnă sunt pe ultima sută de metri şi, cel mai probabil, starea dumneavoastră fizică nu este tocmai de invidiat. După ce v-aţi înfruptat cu tot felul de bunătăţi, vă simţiţi mai obosită şi mai „plină“ decât de obicei. Soluţia pentru a scăpa de această stare este simplă: detoxifierea într-un mod natural şi sănătos.

Văzând că acul cântarului se îndreaptă vertiginos spre valori îngrijorătoare, decideţi să luaţi măsuri pentru a scăpa de kilogramele în plus acumulate în timpul Sărbătorilor bogate în mâncăruri gustoase şi pline de calorii. Probabil, primul impuls este să vă faceţi un abonament la o sală de fitness, hotărâtă să petreceţi ore întregi aici pentru a ajunge la forma fizică pe care v-o doriţi. Trebuie să ştiţi că înainte de acest pas este indicat să vă supuneţi unei detoxifieri. Nutriţioniştii nu recomandă însă ca detoxifierea corpului după Sărbători să fie una drastică, procesul trebuind să fie natural şi lent pentru a fi eficient.

Precauţii

Iată câteva sfaturi pe care specialiştii vi le recomandă pentru a elimina cu uşurinţă toxinele din organism şi pentru a vă simţi mult mai bine în pielea dumneavoastră. Mare atenţie însă, dacă sănătatea vă permite să urmaţi o astfel de cură. Detoxiferea este interzisă persoanelor cu diabet sau cu boli metabolice (anorexie, bulimie) sau persoanelor cardiace. Efectele adverse ale curei prelungite sau incorecte de detoxifiere sunt: durerile de cap, anemia, hipoglicemia şi bătăile cardiace neregulate, transpiraţia mirositoare, iritaţiile pielii şi stări de greaţă.

Renunţaţi la sare şi zahăr

Dacă vă simţiţi umflată şi balonată, pentru ca organismul să îşi revină la forma dinainte este indicat, în primul rând, să nu faceţi exces de zahăr şi sare. La fel de important este însă şi să eliminaţi din alimentaţie carbohidraţii rafinaţi – categorie din care fac parte pâinea albă, orezul alb, mălaiul grisat, pastele făinoase, grişul, prăjiturile, fursecurile, plăcintele, cozonacul şi deserturile crocante – cu care v-aţi „bombardat“ organismul în timpul Sărbătorilor. Încercaţi să reduceţi şi chiar să renunţaţi la aceste substanţe timp de cel puţin trei zile, pentru ca alimentaţia să revină la normal şi sistemul digestiv să aibă timp să se „reseteze“.

Mâncaţi multe fructe şi legume

Principiul de bază al detoxifierii este acela ca în organism să intre substanţele benefice, iar toxinele să fie eliminate. Prin urmare, acum, după o perioadă aglomerată din punct de vedere gastronomic, propuneţi-vă să mâncaţi în fiecare zi între şapte şi douăsprezece gustări formate din fructe şi legume proaspete. În plus, aveţi grijă ca mesele principale să fie alcătuite pe cât se poate din alimente proaspete şi sănătoase: optaţi pentru carne slabă şi salată şi evitaţi preparatele din carne de porc sau pe cele afumate. Nutriţioniştii recomandă totodată să variaţi fructele şi legumele pe care le consumaţi, pentru a vă asigura toate vitaminele şi mineralele de care organismul dumneavoastră are nevoie. Fructele sunt bogate în vitamine, mai ales în vitamina C, care este cunoscută ca un puternic detoxifiant al organismului. O astfel de cură este binevenită pentru oricine, putându-se consuma citrice, salate de fructe şi sucuri naturale ori ceaiuri.

Beţi multe lichide

Hidratarea vă este cel mai bun aliat în încercarea de a vă detoxifia organismul. Consumaţi cât de multe lichide puteţi – în special apă. Încercaţi să beţi zilnic doi litri de apă, aşa cum recomandă toţi medicii şi nutriţioniştii, întrucât acest lichid-minune va ajuta organismul să elimine toxinele foarte uşor şi foarte rapid. De asemenea, curele detoxifiante pot fi însoţite de diverse ceaiuri – cele hepatoprotectoare sau cele diuretice sunt doar câteva exemple, însă cel mai important element care garantează eficacitatea curei este odihna. Într-o cură de detoxifiere este recomandat să se bea trei căni de ceai verde pe zi, îndulcit cu miere. Alt ceai recomandat este cel din soc, care elimină masiv toxinele şi ajută şi la scăderea în greutate. Ceaiul de soc se prepară prin adăugarea a trei linguriţe de flori de soc peste 250 ml de apă clocotită. Se acoperă şi se lasă să stea timp de 15 minute. De asemenea, specialiştii în nutriţie spun că trei pahare de limonadă pe zi, băute timp de o săptămână, ne vor ajuta să eliminăm toxinele acumulate în ultima perioadă. În acelaşi timp, lămâia are un efect antiinflamator şi ajută la dezinfectarea corpului prin stimularea transpiraţiei. Potrivit nutriţioniştilor, acest fruct are capacitatea de a mări tranzitul intestinal lent, de a stimula apetitul şi de a întări sistemul de apărare a organismului.

Creşteţi treptat intensitatea efortului fizic

Primul impuls, acela de a merge la sala de sport, nu trebuie ignorat în totalitate. Greşiţi însă dacă vă gândiţi că doar un program dur de antrenament vă va ajuta să vă recăpătaţi forma fizică. Potrivit instructorilor de gimnastică aerobică şi fitness, mai eficient decât o serie de antrenamente dure şi solicitante (în urma cărora veţi fi chinuită de febra musculară) este un program de exerciţii în cadrul cărora efortul şi intensitatea sunt crescute treptat, până la un ritm adaptat organismului dumneavoastră.

Nu vă cântăriţi câteva zile

Este foarte probabil ca acum, după Sărbătorile de iarnă, cântarul să vă arate că aţi adunat câteva kilograme în plus – asta din cauza mâncărurilor cu exces de sare, zahăr şi grăsimi pe care le-aţi consumat. Pentru a nu vă deprima când vă urcaţi pe cântar, amânaţi momentul pentru câteva zile şi cântăriţi-vă abia după ce v-aţi detoxifiat. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII