23.3 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSpitalele din Dolj, reorganizare în chinuri

Spitalele din Dolj, reorganizare în chinuri

Comasarea spitalelor le dă mari bătăi de cap managerilor din Sănătate şi autorităţilor judeţene. Prefectul de Dolj şi directorii unităţilor spitaliceşti din judeţ s-au întâlnit ieri pentru a discuta despre reorganizarea din Sănătate, dar nu au ajuns la nici o concluzie clară.

Mutări, permutări de secţii, fotolii de directori în pericol. Acestea au fost discuţiile de la Prefectura Dolj, unde managerii din Sănătate s-au prezentat pentru a-şi spune părerea în legătură cu reorganizarea sistemului sanitar, aşa cum cere ministerul de resort. Aşa cum era de aşteptat, directorii nu au fost deloc încântaţi de schimbările care se anunţă. Fie pentru că, în urma reorganizării, ei sau camarazii lor şi-ar putea pierde posturile, fie pentru că, în unele cazuri, schimbările nu se impun. După spusele prefectului Eugen Georgescu, cei mai receptivi la permutările ce stau să vină au fost managerii spitalelor din Craiova. „După această discuţie, s-a constatat că, deşi s-a făcut transferul managementului spitalelor către autorităţile locale, problemele continuă să existe. Datoriile nu au dispărut, iar lipsa cadrelor medicale este la fel de mare ca şi înainte. Mă aşteptam ca directorii să vină cu propuneri, pentru că acesta a fost şi scopul întâlnirii, dar, în loc de asta, am auzit declaraţii despre cât de bine şi frumos este la ei în spitale. Erau speriaţi că îşi vor pierde posturile, zvonuri care au pornit de la anumiţi lideri de sindicat de la Bucureşti. La directorii de spitale din Craiova am văzut o deschidere faţă de reorganizare, dar la cei din judeţ a fost vorba despre reticenţă, adversitate. Dacă îi asculţi, rezultă că spitalele pe care le conduc sunt extraordinare pentru simplul motiv că au făcut investiţii. Până la urmă, au înţeles că nu ne-am întâlnit ca să desfiinţăm spitale“, a declarat Eugen Georgescu. Potrivit acestuia, cei mai mulţi directori nu au venit cu nici o propunere de reorganizare.
„Sunt curios cum se vor descurca pe viitor atâta timp cât din iunie anul acesta cheltuielile cu personalul trebuie să fie de maximum 70%, iar cele materiale – de 30%. În loc să vină cu soluţii, ei ţineau fiecare de numărul lui de paturi de spital pentru că în funcţie de asta îşi primesc banii de la Casa de Asigurări de Sănătate. Sunt situaţii în care la un spital există anestezist, dar acesta nu are echipă de operaţie sau invers“, a mai spus Georgescu. Unul dintre directorii care au recunoscut că situaţia spitalului pe care îl conduc nu este grozavă este Stelian Voinea din Calafat. Acesta a precizat că resursele medicale şi materiale sunt dispersate. „Am nevoie de 24 de doctori la spital şi nu aş avea nici o problemă să ne mutăm, de exemplu, la Băileşti. Nu ţin la funcţia de manager“, a spus Voinea. Alt director cu probleme este cel al Spitalului din Filiaşi. Potrivit prefectului, acesta s-a plâns că aproape jumătate dintre pacienţii trataţi vin din judeţele Gorj şi Mehedinţi, iar din această cauză are probleme cu decontarea cheltuielilor.

Cum s-ar putea reorganiza spitalele din Dolj

Una dintre ideile care ar putea fi puse în practică în Dolj ar fi înfiinţarea unor centre de excelenţă pe o anumită specializare. „Din două spitale apropiate am putea face un astfel de centru. Ar putea fi de ginecologie, de orice“, a explicat prefectul. Altă idee de lucru este includerea secţiilor de pneumologie de la Spitalul Leamna şi a Centrului de Cardiologie Craiova în cadrul Spitalului Judeţean Craiova. Altă idee, puţin probabilă însă, este includerea Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ în Spitalul Judeţean, ceea ce ar însemna să treacă în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii. Altă idee este ca Spitalul de Boli Infecţioase să preia Secţia de pneumologie de la Spitalul din Leamna, iar acesta din urmă să rămână doar cu Secţia TBC. De asemenea, Spitalul Judeţean ar trebui să renunţe la anumite secţii, unde numărul cazurilor cronice şi acute este mare, secţii care să fie transferate altor spitale. Totodată, Spitalul „Filantropia“ s-ar putea reorganiza şi el prin aducerea tuturor secţiilor în aceeaşi clădire.
„Nu e normal să vezi pacienţi în pijamale că traversează strada de la o clădire la alta. Bine că nu i-a lovit vreo maşină până acum. Tot aici ar putea fi transferate Medicina Muncii şi o secţie de endocrinologie“, a spus prefectul de Dolj. Acesta aşteaptă ca şi Direcţia de Sănătate Publică Dolj să vină cu propuneri pentru ca în următoarele zile acestea să fie trimise la minister. Dincolo de reticenţa managerilor de spitale care s-ar putea trezi fără posturi sau cu influenţa ştirbită, alt aspect demn de luat în calcul este şi disputa politică la nivelul judeţului. Chiar dacă dau concurs, directorii de spitale sunt de fapt numiţi politic. Iar reorganizările trebuie votate şi de consiliile locale, respectiv consiliul judeţean. Greu de crezut că un partid sau altul va dori să renunţe la o funcţie de director de spital.

Ce spun directorii de spitale

Doru Gofiţă, managerul Spitalului din Segarcea, a declarat că unitatea pe care o conduce nu are nevoie de reorganizare deoarece „are cel mai bun habitat“.
„Nu am fost refractar la ideea de reorganizare, dar cum să comasezi spitalul din Dăbuleni cu cel din Segarcea? Comasarea trebuie făcută acolo unde este cazul, aşa cum a spus şi preşedintele ţării. Iar eu consider că în Dolj nu este nevoie. Judeţele Olt şi Vâlcea au împreună populaţie cât Doljul, dar de patru ori mai multe spitale. Doljul a rămas cu cinci spitale, după ce acum câţiva ani s-au desfiinţat mai multe spitale. Cât priveşte Spitalul din Segarcea, are specialişti pe toate domeniile, iar din punct de vedere economic de şapte ani nu avem nici o datorie“, a declarat Doru Gofiţă.
Directorul Spitalului Judeţean Craiova, Florin Petrescu, a spus că reorganizarea încă se discută. „Nu vă pot spune acum dacă vom prelua vreun spital sau vreo secţie. Se discută şi vom stabili ceva concret în zilele următoare. Spitalul Judeţean din Craiova trebuie să fie în rang de competenţă 1A. De aceea, anumite componente nu mai sunt necesare şi pot fi transferate altor spitale. Secţiile trebuie să trateze cazurile speciale. Acele secţii cu o încărcătură mare de cazuri cronice pot fi mutate“, a spus Petrescu. Directorul Spitalului de Boli Infecţioase, Iulian Diaconescu, a precizat că este posibilă o reorganizare a spitalului.
„Suntem sub normativul maximal de cadre medicale. Va apărea o secţie de terapie intensivă şi deja suntem în tratative cu doi medici. Problema lipsei doctorilor va fi una de viitor a României“, a spus Diaconescu.
Marius Matei, managerul Spitalului din Leamna, crede că unitatea nu ar trebui împărţită în două.
„Pentru noi, cea mai bună situaţie ar fi să rămână aşa cum este acum. Standardul UE recomandă sistemul pavilionar, adică spitale monospecializate. Transferul Secţiei de pneumologie nu este o idee bună“, a spus Matei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII