Medicii de familie ameninţă cu emigrarea în masă dacă fondurile pentru medicina primară vor fi reduse în 2011. Ei mai cer şi o finanţare corespunzătoare a întregului sistem de asigurări de sănătate, pentru ca pacienţii să nu mai fugă la urgenţă.
Proiectul contractului-cadru pe 2011 şi al normelor de aplicare, documente aflate deocamdată în dezbatere publică, sunt principala problemă a medicilor de familie afiliaţi la Societatea de Medicină de Familie (SMF) şi Patronatul Medicilor de Familie Dolj. Aceştia susţin că noile prevederi în baza cărora vor fi furnizate în 2011 servicii medicale populaţiei reduc drastic fondurile alocate medicinei de familie.
„Pentru 2010, bugetul propus a fost de 1.105.000.000 de lei. Cel alocat real a fost de 1.087.677.000 de lei, după cum am aflat din răspunsul primit de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Diferenţa de 18.000.000 de lei nu este nesemnificativă, ea ar fi putut aduce 125 de lei pe lună în plus fiecărui medic de familie. Aceşti bani puteau fi folosiţi, de exemplu, pentru plata taxei de evaluare, alt bir inventat de CNAS. Pentru 2011, se propune o nouă scădere, la 1.067.000.000 de lei, în condiţiile în care bugetul total al Casei Naţionale este acelaşi cu cel din 2008, când medicina de familie primea 1.456.900.000 de lei“, a declarat dr. Mirela Profir, preşedinta Societăţii de Medicină de Familie, filiala Dolj.
Dispar şi centrele de permanenţă
Alt proiect de lege amendat de medicii de familie a fost cel referitor la reducerea sporului de rural. Dr. Profir susţine că sporurile ar dispărea practic, ceea ce ar duce la desfiinţarea cabinetelor din zonele defavorizate: „Veniturile medicilor de familie de la ţară se vor reduce cu 20%, în condiţiile în care se doreşte ca ei să presteze fără să fie plătiţi şi în centrele de permanenţă. Doljul a avut nouă centre de permanenţă, din care mai funcţionează doar şase, pentru că medicii nu erau plătiţi la timp sau erau plătiţi din trei în trei luni“.
Dacă guvernul va promova proiectele de lege neagreate de medicii de familie, aceştia sunt dispuşi să treacă la acţiuni extreme, cum ar fi emigrarea în masă. SMF Dolj se oferă chiar să îi consilieze pe cei interesaţi: „Vom recomanda tuturor medicilor de familie să nu semneze nici un contract de furnizare de servicii medicale şi să îşi pregătească actele pentru emigrare, iar până la obţinerea lor vom lucra în regim privat total, fără contract cu casa de asigurări“, a adăugat Mirela Profir.
Subfinanţarea goneşte pacienţii la spital
Cea mai mare îngrijorare a medicilor de familie este legată însă de pacienţi care, în ultima vreme, au început să le ocolească tot mai mult cabinetele, alegând să fie trataţi la urgenţă. Medicii spun că acesta este un rezultat al politicii din domeniul sanitar. Medicul de familie trimite pacientul să-şi facă analize medicale, însă furnizorul de analize medicale nu mai are plafon financiar şi îl obligă astfel pe bolnav să plătească analizele, al căror cost depăşeşte de multe ori 150 de lei. Ca să nu mai fie obligat să plătească, bolnavul alege să meargă din start în spital – la urgenţă, sau să cheme ambulanţa.