Liderul de sindicat al minerilor din Oltenia şi din România, Marin Condescu, refuză să îşi spună punctul de vedere în legătură cu numărul minerilor care vor fi disponibilizaţi anul viitor, cu toate că la nivelul administraţiilor din minerit şi energie se vehiculează cifra de 4.000 de salariaţi.
Şeful Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Marin Condescu, a declarat ieri, în cadrul unei întâlniri cu presa, organizate la sediul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), că nu poate preciza numărul minerilor care vor fi concediaţi în 2011. Condescu a adăugat însă că, dacă nu va înfiinţată Compania Naţională Electra, în care ar urma să fie incluse şi unităţile energetice şi miniere din Gorj, carierele de cărbune din judeţ îşi vor înceta activitatea din anul 2013. Liderul de sindicat a menţionat însă că, în opinia sa, ambele companii naţionale, Electra şi Hidroenergetica, vor fi înfiinţate în perioada următoare, fapt care va asigura în continuare locurile de muncă ale angajaţilor societăţilor care vor fi înglobate în cele două entităţi energetice.
„În prezent, avem două scenarii: funcţionează Electra şi avem un viitor dificil, dar putem fi competitivi. Dacă nu se va înfiinţa compania, activitatea pe cărbune se va închide din 2013. De asemenea, în cazul în care nu va înfiinţată, 30.000 de oameni vor fi disponibilizaţi. Acest lucru va fi evitat cu Electra, cel puţin din punctul nostru de vedere, cu toate că administraţia susţine contrariul şi se avansează anumite cifre“, a precizat Marin Condescu.
La nivelul reprezentanţilor unităţilor din minerit şi energie se vehiculează ideea că, în 2011, vor fi concediate 4.000 de persoane. Marin Condescu evită însă să menţioneze vreo cifră.
Vor 10% din capitalul social al Electra pentru salariaţi
Liderul de sindicat al minerilor din Oltenia a mai spus în acelaşi cadru că Federaţia Naţională Mine Energie a propus Ministerului Economiei un plan social care va trebui aprobat prin lege. Planul se va concretiza într-un document care să cuprindă beneficiile pe care le vor avea salariaţii Electra, dar şi cei care vor fi pensionaţi. „Am propus ca până la 10% din capitalul social al noii societăţi să fie vândut salariaţilor, lucru care va fi realizat abia după înfiinţarea Electra, deoarece acum ar apărea diferenţe. Un exemplu este capitalul social al SNLO, de circa 100 de milioane de lei, şi cel de 60 de milioane al Complexului Energetic Rovinari. Dacă va fi vândut procentul până la înfiinţare, angajaţii celor două unităţi vor avea sume diferite. Totodată, am mai propus şi obţinerea grupei de muncă, respectiv reducerea cu cinci ani a vârstei de pensionare. Cei din subteran să iasă la pensie la 45 de ani şi cei din cariere – la 55. Condiţiile actuale nu ne permit să cerem acest lucru, dar după aprobarea planului social cei care vor fi pensionaţi anticipat vor primi 75% din valoarea ultimului salariu, ceea ce reprezintă mai mult decât valoarea pensiei. Există oameni care au vechime, dar nu au vârsta necesară pensionării şi care nu mai dau randamentul aşteptat. Ne aşteptăm astfel ca mii de oameni să plece anticipat, în locul urmând să angajăm forţă de muncă tânără“, a declarat Marin Condescu.
Acesta a menţionat că, pe 20 decembrie, se va deplasa la Bucureşti pentru a discuta planul social propus de FNME cu ministrul economiei, Ion Ariton, cu care s-a mai întâlnit, de altfel, şi la începutul acestei săptămâni. FNME a anunţat recent că 30.000 de sindicalişti vor intra în grevă generală din 10 ianuarie 2011, dacă unele revendicări ale Federaţiei, între care şi înfiinţarea companiei Electra, nu vor fi soluţionate.