13.4 C
Craiova
sâmbătă, 10 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalUn robinet la 6.000 de olteni

Un robinet la 6.000 de olteni

Pentru o gura de apa, locuitorii din Piatra Olt stau la coada si citeva ore la singura sursa din oras: un robinet amarit la care abia curge un fir de apa. Calvarul a inceput in urma cu citiva ani, cind fintinile oamenilor au fost infectate cu reziduuri petroliere. Dorinta administratiei locale, de a rezolva problema apei in oras din bani publici, a esuat lamentabil deoarece sumele alocate au fost foarte mici, iar apoi responsabilitatea finalizarii lucrarii a fost pasata de la Consiliul Judetean la Primaria Piatra Olt, care in veci nu va avea bani pentru o asa investitie. Acum se asteapta ajutor financiar de la Comunitatea Europeana, care nu se stie cind va veni.

De cind pinza freatica din Piatra Olt a fost poluata cu reziduuri petroliere, localnicii nu mai stiu ce sa faca pentru o cana cu apa. Fiecare si-a facut rost de un carucior si de citeva butoaie de plastic de peste 50 de litri si in fiecare zi merg la singura sursa de apa din oras sa faca plinul. Unii vin si de la doi-trei kilometrii distanta.

„Trebuie sa dramuim fiecare picatura de apa. Ziua nu este asa aglomeratie pentru ca lumea este la serviciu sau nu iese din cauza caldurii. Dimineata si seara este omor. In orasul asta, nici fintini pe strada nu sint“, a spus Ilie Petrache, localnic din Piatra Olt.

Cel mai rau pare sa fie de locuitorii de la blocuri, mai ales de cei care stau la etajul doi sau trei.

„Abia urcam bidoanele cu apa. Si pentu WC trebuie sa aduc apa tot din strada, pentu ca nu curge. Un dus cu apa calda sau o baie in cada nici nu imi mai aduc aminte de cind nu am facut“, povesteste o localnica.

Criza de apa potabila a inflorit comertul cu apa minerala si palta. Chiar si vara, apa este mai cautata decit berea.

16 miliarde de lei pentru alimentarea cu apa a orasului

Pinza freatica in Piatra Olt este la 16 – 20 de metrii adincime, insa apa este si putina si infectata cu produse petroliere. De aceea, este nevoie de forari la mare adincime.

„Depoul CFR este sursa de poluare indicata de Inspectoratul Teritorial de Mediu Olt, deoarece este singura unitate care detine depozite de motorina pe raza orasului“, a spus primarul.

Pe linga asta, localnicii nu se pot lauda nici cu un sistem de canalizare bine pus la punct. Mai putin de jumatate de oras are canalizare.

Necazurile localnicilor ar putea lua sfirsit daca s-ar gasi bani pentru o noua alimentare a orasului cu apa si pentru reabilitarea si construirea retelei de canalizare a orasului.

Din 1995 si pina in 1999, cind Regia de Apa a trecut in administrarea Primariei Piatra Olt, au existat mai multe tentative de alimentare cu apa a orasului. Consiliul Judetean Olt a investit 1,5 miliarde de lei, insa banii au ajuns numai pentru forarea puturilor si intinderea unor conducte.

„Din bugetul local, noi nu aveam nici o sansa sa rupem bani pentru continuarea lucrarilor“, a spus Nicoale Truca, primarul orasului.

Comunitatea Europeana a aprobat pentru orasul Piatra Olt un proiect SAPARD in valoare de peste 16 miliarde de lei pentru alimentare cu apa si extinderea canalizarii. Deocamdata, nu se stie insa cind vor fi demarate lucrarile si cit va mai dura criza de apa la Piatra Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS