La termenul de miercuri, Gigi Drăgan, tânărul craiovean acuzat că l-a snopit în bătaie pe Pavel Rentea pentru că traversa prea încet o trecere de pietoni, le-a povestit cu lacrimi în ochi judecătorilor ce s-a întâmplat. Drăgan vrea să fie judecat pentru loviri sau alte violenţe, faptă pedepsită cu până la doi ani de închisoare sau amendă şi nu pentru vătămări cauzatoare de moarte, pentru care pedeapsa este de până la 15 ani de închisoare.
Incidentul în urma căruia şi-a pierdut viaţa Pavel Rentea, de 62 de ani, din Craiova, a avut loc pe 2 aprilie, în Vinerea Mare. Bărbatul plecase la plimbare împreună cu nepoţica lui, în jurul prânzului. Ţinând cu o mână pe fetiţa de şase ani, iar cu cealaltă cărând bicicleta copilei, bărbatul a traversat încet cei trei metri de zebră ai unei alei. Acest lucru pare că l-a deranjat la culme pe Gigi Drăgan, un tânăr aflat la volanul unui BMW înmatriculat în Anglia, care circula pe aleea respectivă. După o altercaţie între cei doi, Drăgan s-a dat jos din maşină şi l-a lovit cu pumnii pe Pavel, după care s-a întors în autoturism. Rentea a mers mai departe, către giratoriul de la „Consul“, însă Drăgan a venit în fugă în urma acestuia şi i-a mai aplicat câteva lovituri. Primind loviturile în plin, Pavel Rentea a căzut la pământ. Drăgan s-a întors la maşină şi a plecat, iar Rentea s-a ridicat de jos şi şi-a continuat drumul. A apucat să mai facă doar câţiva paşi înainte să cadă pe o dală de beton. Câteva ore mai târziu, bărbatul de 62 de ani a decedat la Clinica de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă Craiova, în urma unui infarct.
Cereri peste cereri
Dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, ai cărui procurori l-au reţinut pe Drăgan pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. A doua zi, judecătorii au emis pe numele lui Drăgan un mandat de arestare preventivă. Ulterior, după efectuarea expertizei medico-legale, la dosar a mai fost adăugat un cap de acuzare – loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.
La jumătatea lunii mai, procurorii doljeni l-au trimis în judecată pe Drăgan, în stare de arest preventiv, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.
De atunci, avocatul inculpatului a făcut mai multe cereri de eliberare provizorie şi chiar de strămutare a dosarului, însă toate au fost respinse până acum. La termenul de ieri, avocatul lui Drăgan a mai făcut două cereri. În prima a cerut revizionarea imaginilor surprinse de o cameră de luat vederi montată în intersecţia de la „Consul“, pentru a se stabili poziţia victimei şi inculpatului, dar şi a martorilor.
În cea de-a doua, avocatul lui Drăgan a solicitat efectuarea unei noi expertize medico-legale, pentru că aceea efectuată deja nu a arătat clar dacă loviturile primite de victimă au provocat decesul acesteia. Ambele cereri au fost respinse însă de judecătorii Tribunalului Dolj, care au precizat că deja au fost vizionate înregistrările, dar şi că la dosar există un raport medico-legal ale cărui concluzii nu au fost contestate până acum de inculpat.
A cerut şi schimbarea încadrării juridice
După refuzul instanţei, avocatul lui Drăgan a solicitat schimbarea încadrării juridice din loviri sau vătămări cauzatoare de moarte în loviri sau alte violenţe (art.1, lit.a, Cod Penal – n.r.). Acesta a susţinut că nu loviturile clientului său i-au provocat moartea lui Rentea, mai ales că acesta din urmă mai suferise un infarct în trecut. Avocatul a spus în faţa judecătorilor că, probabil, Rentea făcea infarct şi murea numai din cauza discuţiei aprinse cu Drăgan, fără să fie lovit de acesta. În ceea ce priveşte infracţiunea de ultraj contra bunelor moravuri, apărătorul inculpatului a susţinut că, într-adevăr, este o faptă regretabilă şi reprobabilă, însă victima l-a provocat pe Drăgan. În plus, inculpatul nu şi-a lovit victima cu pumnii, ci i-a aplicat „lovituri minimale peste faţă“.
Atât procurorul, cât şi avocatul familiei Rentea au respins categoric cererea inculpatului. Primul a susţinut că probele din dosar indică fără dubiu că inculpatul se face vinovat de comiterea infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. De asemenea, avocatul familiei Rentea a explicat că toate probele indică faptul că victima a murit în urma bătăii primite.
În final, judecătorul i-a dat cuvântul lui Drăgan, care a izbucnit imediat în lacrimi. Acesta a rugat instanţa să accepte vizionarea înregistrărilor şi a precizat că a fost provocat de Rentea, care s-a făcut că îi loveşte maşina cu bicicleta, ba chiar a încercat să dea în el pe geamul deschis al maşinii. Drăgan a recunoscut şi că s-a luat după bărbat, lovindu-l a doua oară, dar a spus că a făcut-o pentru că acesta ar fi vrut să dea cu pietre după maşina lui.
Instanţa urmează să hotărască dacă acceptă sau nu cererea de schimbare a încadrării juridice la termenul următor.
Infracţiuni
Potrivit art. 183 din Codul Penal, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte se pedepsesc cu închisoarea de la 5 la 15 ani.
În art. 180 se precizează că lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la o lună la trei luni sau cu amendă. Atunci când lovirea sau actele de violenţă au pricinuit o vătămare care necesită cel mult 20 de zile de îngrijiri medicale se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.