Vreo 30 de batrinei, femei si barbati, se postasera ieri la prinz pe treptele Oficiului Postal din Segarcea. Din cind in cind, unii dintre ei se ridicau de pe prispa, duceau mina streasina la ochi, se uitau lung pe drumul care duce la Craiova, gesticulau nervosi, apoi se puneau resemnati la loc. Curiosi sa aflam ce se intimpla, am dezlegat imediat misterul. Oamenii asteptau masina cu bani a postei ca sa-si ridice pensiile.
„Veniram sa luam banii, ca nu mai putem sa asteptam pina ni-i aduc ei acasa. Pai daca stam dupa ei, mai dureaza doua-trei zile. Ieri (miercuri-n.r.) am auzit ca au fost peste 200 de persoane aici. Eu zic sa faca o banca a pensionarilor, sa luam banii direct, sa nu mai asteptam atita dupa ei. Dupa ce ca sint pensiile mici, mai asteptam si atita pina le primim“, a spus Marin Becheanu, un pensionar de 60 de ani, nemultumit ca va lua doar 2,2 milioane de lei.
„Domne, nu ne mai maresc astia pensiile? Ca eu am auzit ca vor sa ni le mareasca. Dar, daca ne dau 20-30.000 de lei in plus, mai bine ne lipsim! Eu, cu banii astia, trebuie sa intretin sapte persoane. Fiu-meu e somer si nici ailalti nu au de lucru. Eu stau aici de la sase de azi-dimineata (joi-n.r.), doar-doar o veni masina cu banii de la Craiova“, se vaita badea Ion Fisu, pensionar de 69 de ani, cu 41 de ani de munca la activ si cu o pensie de doar 2,2 milioane.
Badea Becheanu prinde curaj si ne povesteste cu patima ca este atit de nemultumit de activitatea guvernantilor, incit i-a scris inclusiv presedintelui Ion Iliescu si parlamentarilor despre greutatile vietii de pensionar, dar ca nu a primit decit un raspuns sec din partea autoritatilor locale, cum ca „nimeni nu este mai presus de legile tarii“. Ba, mai mult, acum se gindeste cu groaza ca din pensia lui amarita va trebui sa plateasca la stat dari de peste 1,7 milioane.
„Pai, dupa ce cheltuiesti pensia, mai ramii si dator!“
Nea Iancu Gheorghe, de 70 de ani, picotea pe prispa postei in asteptarea banilor. Nu avea de ridicat decit 1.100.000 de lei si a renuntat sa mearga la treburile gospodaresti ca sa-si ia odata pensia si sa plateasca datoriile pe care le facuse „pina la leafa“. „Daca nu vii aci sa-ti iei banii, dupa aia astepti pina pe 23-24 ale lunii. Nici la treaba nu mai putem sa mergem, stam gura-casca pe-aici. Apa s-o platesti, lumina s-o platesti, butelie da, faina la fel… Pai, dupa ce cheltuiesti pensia, mai ramii si dator!“. Facind haz de necaz, cineva din grup a povestit ca un pensionar CAP, cu 260.000 de lei pe luna, rasuflase usurat cind pusese, in sfirsit, mina pe bani. „Auzi, bine ca veni pensia, ca luai ieri pe datorie o butelie care ma costa 186.000 si acu’ trebuie s-o achit“, spusese pensionarul.
Doar o treime a populatiei din Segarcea are serviciu
Dirigintele de posta Dorina Ionita incearca sa ne asigure ca oamenii isi vor primi banii pe cit de repede posibil, insa problema cea mare este ca batrinii nu mai au rabdare sa le vina banii acasa, deoarece sint saraci si au multe cheltuieli de facut. „Noi am inteles ca au probleme. Nu mai au rabdare, ne asteapta pe scari cind se apropie ziua de pensie. Vin de saracia, ca n-au ce minca. In mod normal, noi primim banii esalonat, si tot asa facem si platile, pina pe 27 ale lunii. Dupa noul sistem de distribuire a pensiilor, postasii au repartizate anumite strazi, pe care nu le pot acoperi intr-un timp atit de scurt“, a spus dirigintele oficiului postal din localitate, adaugind ca in aceasta situatie sint in jur de 5.000 de persoane. Din cite am aflat ulterior de la primarie, doar 3.000 de persoane din cei aproape 10.000 de locuitori din Segarcea au un serviciu.