27.3 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDoar 0,5% din suprafata agricola din Gorj este irigata

Doar 0,5% din suprafata agricola din Gorj este irigata

Lipsa prelungita a precipitatiilor a condus la cresterea deficitului de apa din sol. Daca suprafetele cultivate cu griu nu mai au cum sa fie irigate, din cauza recoltarii, cele 63.000 de hectare cultivate cu porumb sint intr-un stadiu avansat de ofilire.

Specialistii din cadrul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) Gorj au precizat ca, daca in urmatoarea saptamina nu va ploua, o parte din productia de porumb va fi compromisa. Pentru ca plantele nu s-au dezvoltat suficient de mult, pe anumite suprafete abia daca se vor putea recolta cocenii pentru furaje.

In ceea ce priveste griul, acesta a fost recoltat in proportie de 26%, dintr-o suprafata totala de 13.159 de hectare. Conducerea DGAIA Gorj estimeaza ca in acest an se va obtine o productie medie de 2.000 de tone la hectar, ceea ce va insemna o productie estimata de aproximativ 26.000 de tone. Aceasta cantitate este superioara celei obtinute anul trecut, cind au fost recoltate numai 15.000 de tone de griu. Necesarul judetului este de 55.000 de tone.

Numai 15 instalatii de irigat in tot judetul

In stare avansata de ofilire se gasesc culturile de primavara din zonele Pestisani, Arcani si Runcu. Daca in aceasta saptamina nu vor cadea precipitatii, vor fi compromise si culturile de legume. Agricultorii care vor dori sa isi salveze culturile au posibilitatea sa isi cumpere instalatii de irigat platind doar jumatate din pret. Diferenta de 50% urmeaza sa o suporte statul. Cei interesati pot depune cereri la DGAIA Gorj.

„Beneficiarii pot fi persoane fizice, societati agricole, arendasi si toata gama de detinatori de terenuri agricole. Nu este nevoie decit sa completeze o cerere – tip si sa faca dovada ca detin cealalta jumatate din bani. Instalatiile de irigat costa intre 70 si 300 de milioane de lei, in functie de cit de complexe sint. Problema este ca aceia care le vor achizitiona va trebui sa aiba agregatul de pompare si sursa de apa. In judet exista numai 15 instalatii de irigat, din care noua au fost cumparate anul trecut. Aceasta inseamna ca in Gorj se iriga circa 0,5% din suprafata de 103.000 de hectare“, a afirmat Constantin Negrea, director in cadrul DGAIA Gorj. Acesta a mai spus ca unele riuri folosite la irigat, precum Susita, au secat complet, iar altele sint sub debit, exemplul dat fiind riul Gilort. Aici se pompeaza doua ore, dupa care se asteapta refacerea debitului. Singura zona unde exista un sistem de irigatii nefolosit se afla la Motru-Vagiulesti-Samarinesti. Refacerea instalatiilor si punerea lor in functiune ar necesita o investitie mult prea mare pentru autoritatile locale, mai ales ca o parte din agregate au fost furate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS