22.8 C
Craiova
joi, 17 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriPofta doljenilor pentru afaceri

Pofta doljenilor pentru afaceri

În ciuda faptului că vârful crizei ar fi fost în Dolj în primele luni ale acestui an, în piaţă au apărut mii de societăţi comerciale noi şi PFA-uri cu activitate economică. Oficialii explică „exodul“ de noi comercianţi prin faptul că se încearcă diverse variante de supravieţuire în lumea afacerilor.

Închiderea unora dintre firmele doljene şi suspendarea activităţii altora s-au mai temperat anul acesta. Aşa arată datele oficiale înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului (ORC) Dolj. Statisticile mai spun un lucru interesant: firmele nou-înfiinţate în primele opt luni din acest an se situează aproximativ la acelaşi nivel de anul trecut, ceea ce arată că pofta doljenilor pentru a încerca diverse afaceri a rămas la fel de mare. Unii care au mai avut firme îşi mai deschid altele sau poate cei disponibilizaţi din diverse locuri s-au gândit să înceapă o afacere pe cont propriu. Oricare ar fi motivele, cifrele vorbesc de la sine. „În perioada ianuarie-august 2009 s-au înmatriculat 2.274 de agenţi economici, iar în aceeaşi perioadă din 2010 au fost înmatriculate 2.222 de societăţi, ceea ce arată că dinamica pieţei este aceeaşi şi anul acesta. Oamenii încearcă diverse variante în economie. A crescut mult numărul persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice, ceea ce înseamnă PFA (persoane fizice autorizate), II (întreprinderi individuale), IF (întreprinderi familiale)“, a explicat directorul ORC Dolj, Oana Dincă.

De unde vine apetitul pentru afaceri?

Oamenii de business din Craiova nu îşi explică apariţia noilor societăţi comerciale. Ei spun că, în realitate, nu se vede o intensificare a activităţii economice a judeţului. „De unde intensificare a activităţii economice, când unii abia se mişcă în piaţă? Teoretic, este posibil ca persoanele care au fost disponibilizate să îşi fi înfiinţat propriile afaceri şi să încerce şi pe cont propriu. Dar, din datele noastre, nu este nici o revenire a pieţei. Activitatea la noi s-a redus cu 17-18% faţă de anul trecut, iar numărul persoanelor care intră zilnic în complexul comercial s-a diminuat cu 20% faţă de anul trecut“, a spus Ioan Vigaru, preşedintele Camerei de Comerţ a judeţului Dolj şi director general al Complexului Comercial Mercur. El nu exclude varianta ca unele persoane care au deja firme să îşi fi înfiinţat altele acum, pentru diverse activităţi. De altfel, cifrele oficiale date publicităţii recent de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj arată că economia judeţului a scăzut cu 10% faţă de anul trecut, pentru că sumele declarate (impozite, taxe, contribuţii) de firme sunt cu 10% mai mici decât în perioada similară a anului 2009. Şefii Finanţelor spuneau acum câteva luni că, din punctul lor de vedere, în primele trei luni din 2010 în judeţ s-a atins vârful crizei, pentru că nivelul afacerilor realizate în judeţ a fost destul de jos.

Circa 22.000 de firme active

În Dolj există, în prezent, aproape 22.000 de firme active, cele mai multe fiind societăţi comerciale – peste 16.000, informează ORC Dolj. În rândul firmelor active din judeţ predomină societăţile cu răspundere limitată. Doljenii preferă să dezvolte activităţi economice în special ca persoane fizice, organizate în diverse forme (PFA, II şi IF). Oana Dincă a precizat că, la ora actuală, s-a ajuns la 5.777 de persoane fizice înregistrate la Registrul Comerţului. Totuşi, nu mai este o afacere să activezi ca PFA. Vremea avantajelor pentru această categorie de operatori economici a trecut, acum PFA-urile fiind obligate să plătească impozite şi contribuţii similare societăţilor comerciale. Dimpotrivă, există chiar dezavantaje, pentru că pe PFA nu se pot angaja persoane. Dintre cele trei forme de organizare a persoanelor fizice, întreprinderea individuală este singura pe care persoana poate să angajeze personal.

Căderea economică s-a temperat

Dacă ne luăm strict după situaţia de la Oficiul Registrului Comerţului reiese că economia nu mai este în declin. Dacă în ianuarie-august 2009 îşi suspendaseră activitatea 2.819 societăţi, în primele opt luni din 2010 exact 1.218 firme şi-au suspendat activitatea pe trei ani. De asemenea, s-a redus vertiginos numărul dizolvărilor voluntare de firme. Dacă în opt luni din 2009 se dizolvaseră 387 de entităţi economice, în 2010, doar 41 de firme s-au mai dizolvat, ceea ce reprezintă cu 89,41% mai puţin decât anul trecut. Şi numărul firmelor intrate în insolvenţă s-a redus de la 1.201 societăţi anul trecut, la 589 de firme anul acesta, până la 1 septembrie. Se poate spune că a scăzut ritmul în care companiile intră în insolvenţă, situaţia de acum fiind similară cu cea din 2008, când intraseră în această procedură 585 de firme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII