20.3 C
Craiova
joi, 15 mai, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriMAT Craiova scoate pe piaţă active de zece milioane de euro

MAT Craiova scoate pe piaţă active de zece milioane de euro

Societatea apelează la vânzarea de active pentru un program de retehnologizare totală. La jumătatea anului, acţionarii majoritari, Autocora Alexandria şi SIF Oltenia, au făcut o majorare de capital de şase milioane de lei.

Producătorul de tractoare şi maşini agricole MAT SA Craiova scoate pe piaţă active de circa zece milioane de euro pentru a-şi finanţa lucrările de retehnologizare, în condiţiile în care criza economică prelungită nu permite alte soluţii pentru atragerea de capital. Pachetul majoritar de 67,69% din acţiunile societăţii craiovene este deţinut de Autocora SRL Alexandria, în timp ce 25,7% din acţiuni se află în proprietatea SIF Oltenia. Restul de 6,6% din acţiuni sunt deţinute de acţionari persoane fizice şi juridice. La mijlocul acestui an, Autocora şi SIF Oltenia au participat la majorarea capitalului social al companiei, cu 3,6, respectiv 2,4 milioane de lei. 2,8 milioane de acţiuni rămase nesubscrise au fost oferite creditorilor societăţii, însă nici unul nu a acceptat preţul de 24,25 lei/acţiune cerut de MAT. În consecinţă, ele au fost anulate. Ultimul preţ oferit la BVB pentru o acţiune MTCR este 1,5 lei.

Capital pentru retehnologizare

Conducerea MAT Craiova spune că majorarea de capital este insuficientă pentru programul de retehnologizare. „Aveam trei soluţii să atrag capital: fie prin noi investitori, fie de la bănci, fie prin vânzarea unor active. Am ajuns la vânzarea de active şi sper ca ea să fie suficientă. Avem un program ambiţios de retehnologizare, în valoare de zece milioane de euro, pe un program cu finanţare UE, însă ne trebuie cinci milioane de euro pentru cofinanţare“, a spus Dănel Dinu, director general al companiei. Conform unor surse din societate, MAT a scos la vânzare 11 hectare de teren şi o jumătate dintr-o hală, cu deschidere mare stradală. Mai mulţi retaileri, printre care Real şi Carrefour, s-ar fi interesat până acum de activele MAT, însă încă nu s-a ajuns la o înţelegere.
Preţul activelor din zonă ar putea varia între cinci şi zece milioane de euro, având în vedere că piaţa imobiliară din Craiova este blocată, ca urmare a crizei. În plin boom imobiliar, MAT a vândut către Arabesque – unul dintre cei mai mari distribuitori de materiale de construcţii din România – circa 35.000 de metri pătraţi de teren pentru deschiderea unui depozit. „Am obţinut de la Arabesque un preţ de 190 euro/mp, dar atunci era boom imobiliar. Acum, nici nu pot să vând aceste active la un preţ de nimic“, a mai spus directorul Dănel Dinu.
Dacă avem în vedere o scădere de 60% a preţurilor zonei, numai terenul ar trebui să valoreze 8,4 milioane de euro. La ora actuală, MAT SA are 250 de angajaţi şi livrează produse în Ungaria, Republica Moldova, Bulgaria etc. Ca peste tot, criza a afectat şi producătorul craiovean. „20 de oameni sunt, prin rotaţie, în şomaj tehnic. Acum suntem cu salariile la zi, dar au fost perioade când oamenii au acceptat întârzierea cu o lună şi jumătate a banilor. Comenzile merg mai greu pe perioadă de criză şi avem probleme şi cu plăţile. Spre exemplu, noi avem de încasat 8,5 milioane de lei pentru produsele livrate, dar am plătit deja 1,7 milioane de lei ca TVA. Încasările ne vin în rate, dar TVA trebuie să plătim la facturare. Dacă plăteam TVA la încasare, puteam să mă folosesc de acei 1,7 milioane de lei“, a mai spus directorul Dinu.

Tradiţie de 130 de ani

După lichidarea întreprinderii Tractorul Braşov, MAT SA Craiova a rămas singurul producător de tradiţie de tractoare şi maşini agricole. Fabrica are în spate o istorie de 130 de ani. A fost înfiinţată în 1878, ca un atelier de fabricat şi reparat maşini agricole, sucursală a firmei engleze Clayton-Shussliworth. După 15 ani de existenţă, a avut loc asocierea cu Richard Graepel, companie austro-ungară, iar în 1910 începea construirea de noi hale industriale şi ateliere mai performante. Perioada 1878 – 1939 a fost marcată de multe dificultăţi, iar între 1951 – 1989 societatea a fost proprietatea statului. În 1974, la MAT se fabrica primul tractor, TIH 445. Tot atunci a fost inaugurat actualul sediu. După 1989, societatea s-a adaptat noilor condiţii de piaţă prin asimilarea în fabricaţie a tractoarelor de 45 CP şi a maşinilor agricole specifice acestora. În 1992, prin asocierea cu o societate italiană, ia naştere societatea mixtă MAT Magrit – unde se produc motosape şi motocultoare concepute pentru exploatarea terenurilor agricole mici. Totodată, sunt asimilate noi modele de utilaje şi tractoare. În 2003, pachetul majoritar de acţiuni a fost adjudecat de Autocora SRL Alexandria, care este şi actualul acţionar majoritar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII