23.3 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjISJ Gorj închide 39 de unităţi de învăţământ

ISJ Gorj închide 39 de unităţi de învăţământ

Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj va închide şi comasa cu alte unităţi de învăţământ 39 de şcoli din judeţ. Şefii învăţământului gorjean nu s-au gândit însă la problema transportului elevilor transformaţi în navetişti.

Şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj au definitivat lista unităţilor de învăţământ care vor fi închise şi comasate cu alte şcoli. Cu toate că la începutul verii se vehicula altă cifră, respectiv 26 de şcoli comasate, de la 15 septembrie îşi vor închide porţile 39 de unităţi de învăţământ. Elevii urmează să fie preluaţi de şcolile din centrul comunelor, trebuind să parcurgă distanţe şi de peste zece kilometri. În general, este vorba de şcoli generale, dar şi de câteva grădiniţe. ISJ a decis restructurarea unităţilor de învăţământ în urma unei analize care a avut în vedere mai mulţi factori, printre care: migrarea forţei de muncă din mediul rural către mediul urban, scăderea alarmantă a populaţiei şcolare în mediul rural pe fondul îmbătrânirii accentuate a satelor şi a depopulării acestora. Nu au avut în vedere însă şi cu ce vor ajunge elevii la şcoală, după 15 septembrie.

Au rămas fără şoferi

Vasile Mija, preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, este de părere că, înainte de a trece la închiderea şi comasarea şcolilor, şefii învăţământului preuniversitar din judeţ ar fi trebuit să se gândească la problema transportului elevilor. Unii dintre aceştia vor fi nevoiţi să facă autostopul sau să folosească mijloacele de transport în comun, acolo unde acestea există. „Sunt aproape 40 de unităţi restructurate, comasate. Date fiind distanţele mari pe care le vor parcurge elevii şi problemele financiare ale celor care locuiesc la ţară, cred că se va amplifica fenomenul abandonului şcolar. Nu se spune cu ce se va face naveta, cu ce se va efectua transportul copiilor. Nu sunt asigurate mijloacele de transport. Autorităţile sanitare nu or să fie de acord să transporţi copiii cu orice, să nu existe riscul îmbolnăvirilor. Mai grav este că unele primării nu mai au şoferi. Când au făcut restructurările, au dat afară şoferii. Unde au ieşit la pensie şoferii, posturile sunt blocate. Primăriile din Slivileşti, Godineşti, Brăneşti, Ţânţăreni, Dănciuleşti şi altele au cerut în scris ca şoferii să fie preluaţi de inspectoratul şcolar. Nu ştiu ce se va întâmpla“, a menţionat Vasile Mija. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS