25.5 C
Craiova
duminică, 27 iulie, 2025

Meserii caniculare

Chiar dacă încearcă să-şi diminueze costurile cu personalul şi continuă să folosească munca la negru, angajatorii doljeni au grijă de salariaţii lor şi respectă cerinţele minime de protecţie a acestora.

Căldura din ultima perioadă face ca munca să devină o corvoadă pentru salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în aer liber. Cei mai afectaţi sunt constructorii. „E foarte cald şi e dificil să lucrăm toată ziua în soare, dar vara e sezonul de muncă în construcţii. Trebuie să câştigăm o pâine pentru familie şi copii. E bine că avem pentru ce pleca de acasă şi că primim un ban la sfârşit de lună. Dacă rămâneam acasă, trebuia să dăm cu sapa şi tot în căldură stăteam“, a declarat Nicolae, de 26 de ani, care munceşte de zece ani în construcţii. Acesta a explicat că este destul de mulţumit de condiţiile oferite. „Primim apă de câte ori vrem. Când nu lucram la case private, ne aducea şefu' de câte ori era nevoie“, a adăugat Nicolae.

„Mai putem să facem mofturi?“

Nu numai muncitorii din construcţii sunt afectaţi de căldură. Şi angajaţii din covrigării trebuie să îndure temperaturi foarte mari în această perioadă. Aceştia sunt însă mulţumiţi că au un loc de muncă. „E cald, dar ce să facem? N-aţi văzut că şi aşa abia îţi găseşti de lucru? Mai putem să facem mofturi? Suntem mulţumiţi că primim un ban la sfârşit de lună“, a precizat o doamnă de vreo 40 de ani servindu-mi un covrig fierbinte, abia scos din tunel. „Avem apă la robinet şi ne-a luat şefu' un frigider să putem să o punem la rece. Când vrem să ne mai răcorim, mai facem cu schimbul ca să putem ieşi afară. Apă minerală nu primim de niciunde, dar ce, acasă beau apă minerală?“, a adăugat aceasta.

Ce trebuie să facă angajatorii

Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii trebuie să asigure între doi şi patru litri de apă carbogazoasă mineralizată pentru fiecare persoană care lucrează în spaţiu deschis şi este expusă caniculei. „De asemenea, angajaţii trebuie să aibă echipament corespunzător de protecţie“, a declarat Răducu Mitran, inspector-şef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Mai mult decât atât, angajatorii trebuie să amenajeze spaţii de repaus pentru salariaţi, în locuri umbroase, pentru refacerea echilibrului termic, şi să le permită acestora să ia pauze. Se poate merge până la fracturarea programului, în sensul eşalonării pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11.00 şi după ora 17.00). „În urma controalelor realizate s-a constatat că angajatorii respectă în general prevederile legislaţiei în vigoare“, a adăugat Răducu Mitran.

Amenzi pentru munca la negru

Chiar dacă au grijă de angajaţii lor şi respectă cerinţele minime de protecţie a acestora, patronii nu ezită când vine vorba să-şi diminueze costurile în companie. În cadrul „campaniei naţionale în domeniul construcţiilor“ au fost controlaţi 24 de agenţi economici şi 16 dintre ei aveau 26 de salariaţi fără forme legale de angajare. „S-au constatat şi nereguli cu privire la acordarea repausului săptămânal (salariaţii au dreptul la două zile libere consecutive pe săptămână) şi la efectuarea muncii suplimentare“, a precizat Răducu Mitran, care a explicat că pentru toate aceste nereguli au fost aplicate sancţiuni de 80.000 de lei.
Acestea nu sunt însă singurele nereguli sesizate la angajaţii doljeni. În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, inspectorii ITM Dolj au depistat la unele puncte de lucru schele necorespunzătoare, au descoperit că sunt neprotejate golurile împotriva căderii de la înălţime şi au găsit, de asemenea, utilaje care nu aveau carcase de protecţie. Astfel, a fost oprit de la funcţionare un utilaj şi au fost aplicate sancţiuni în valoare de 22.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU