Ca să scape de disponibilizările de personal, unele primării din judeţ fentează legea. Metoda de operare – înfiinţarea de societăţi comerciale şi transferarea angajaţilor în cadrul acestor unităţi care ar trebui să presteze servicii pentru primărie sau externalizarea serviciilor. Câteva dintre primăriile de oraş din Olt au descoperit chichiţele şi au pus deja în aplicare planul.
Înfiinţarea de societăţi comerciale şi transferarea angajaţilor de la primărie la unităţile nou-înfiinţate sau externalizarea serviciilor sunt două dintre tehnicile aplicate de primarii de oraş din judeţ pentru a scăpa angajaţii de măsura disponibilizărilor din administraţia publică locală.
Guvernul a decis, pe 30 iunie, prin Ordonanţa de Urgenţă 63, disponibilizarea a aproximativ 55.000 până la 60.000 de angajaţi din sectorul public, dintre care cei mai mulţi, respectiv circa 54.000, vor fi concediaţi din administraţia locală, iar restul – din Ministerele Administraţiei, Muncii, Educaţiei şi Agriculturii. În judeţul Olt, aproximativ 500 de angajaţi din administraţie îşi vor pierde locurile de muncă, susţin surse din cadrul Prefecturii Olt.
Societate de prestări servicii la Piatra-Olt
Ca să-şi scape angajaţii de disponibilizări, primarul din Piatra Olt, Tudor Udrescu s-a gândit să înfiinţeze o societate comercială unde să transfere angajaţii care trebuia să fie daţi afară şi care vor executa lucrări pentru primărie şi vor fi plătiţi tot de aceasta. Metoda ne-a fost explicată chiar de primarul Udrescu.
„Am decis înfiinţarea unei societăţi comerciale – SC Sector Prestări SRL Piatra Olt, unde vor lucra cei 20 de angajaţi care trebuia disponibilizaţi. Este vorba de şoferi de pe microbuze, centraliştii, muncitorii instalatori, cei de la iluminatul public, de la sala de sport şi de la curăţenia stradală. Aceştia vor lucra pentru primărie în continuare doar că vor fi angajaţii societăţii respective. Firma va presta servicii către primărie şi noi îi vom plăti din buget de la bunuri şi servicii. Nu puteam să îi lăsăm aşa. Vor să scape de disponibilizări. Toţi au credite. Acum două săptămâni am aprobat înfiinţarea societăţii în şedinţa de consiliu. De la prefectură ne-au spus că totul este în regulă. Am avut nişte discuţii telefonice, iar acum aşteptăm avizul de legalitate“, a explicat primarul din Piatra Olt. Potrivit subprefectului Virgil Panduru, la Primăria Piatra Olt va trebui să mai rămână 56 de angajaţi.
Externalizare de servicii la Corabia, comunitari daţi afară de la Slatina
Dacă la Piatra Olt situaţia este bună, nu acelaşi lucru se întâmplă la Corabia. Aici, pe lista disponibilizaţilor se aflau iniţial 73 de persoane. Pentru a salva o parte dintre angajaţi, primarul Teodor Barbu a decis să externalizeze serviciile din cadrul primăriei.
„După noua ordonanţă trebuia să dăm afară 73 de angajaţi de la primărie şi servicii. Vom externaliza însă serviciile. Este singura soluţie pentru a salva 30-40 de angajaţi. Restul angajaţilor, până la 73, vor fi trimişi în şomaj. Este foarte greu să dai oameni afară, mai ales când ştii că vin vremuri din ce în ce mai dificile“, a declarat primarul Teodor Barbu. Potrivit noii ordonanţe, Primăria Corabia va trebui să funcţioneze cu 130 de angajaţi.
Servicii externalizate şi poliţişti comunitarii daţi afară la Slatina. Primăria Slatina nu va fi prea mult afectată de disponibilizările din administraţie. În ultima perioadă s-au externalizat tot mai multe servicii din cadrul acesteia. Potrivit informaţiilor din interiorul primăriei, de aici vor fi daţi afară 77 de poliţişti comunitari şi patru – de la Evidenţa Persoanei. Anul trecut, Primăria Slatina a externalizat pieţele, iar în prezent sunt în curs de externalizare serele, spaţiile verzi, cimitirele şi ecarisajul. În total, Primăria Slatina va trebui să funcţioneze conform noii scheme cu 620 de angajaţi.
Se desfiinţează Serviciul de Evidenţă Informatizată la Caracal
De la Primăria Caracal vor pleca acasă 39 de angajaţi şi se va desfiinţa Serviciul de Evidenţă Informatizată, susţine primarul Gheorghe Anghel.
„39 de angajaţi vor fi disponibilizaţi, iar Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanei, care deservea municipiul Caracal şi încă 20 de comune arondate, se va desfiinţa. Aici lucrau 13 angajaţi dintre care cinci ai primăriei şi opt detaşaţi-cinci poliţişti şi trei angajaţi contractual“, a declarat Anghel. Subprefectul Panduru a declarat că la Caracal, potrivit noii ordonanţe va trebui să rămână 227 de angajaţi.
La Drăgăneşti Olt situaţia este incertă. „Situaţia nu este definitivă, deocamdată. Nu ştim câţi vor fi daţi afară“, a declarat Gina Podaru, secretarul Primăriei Drăgăneşti Olt.
Linişte la Balş Scorniceşti şi Potcoava
La Balş, Scorniceşti şi Potcoava angajaţii din administraţie scapă de disponibilizări. „Potrivit calculelor noastre, la Balş ar trebui să rămână 139 de angajaţi, la Scorniceşti, 107, la Potcoava, 53“, a declarat Panduru.
Potrivit viceprimarului din Balş, nici un angajat al primăriei nu va pleca acasă.
„Noi ne încadrăm. Nu trebuie să dăm oameni afară“, a explicat Cornelia Smarandache.
Situaţia este asemănătoare la Scorniceşti şi Potcoava. În prezent, la Potcoava sunt 53 de angajaţi, iar la Scorniceşti – 86.
Disponibilizări şi la Prefectură, şi la CJ Olt
Nici Prefectura şi Consiliul Judeţean (CJ) Olt nu vor scăpa de disponibilizări.
„De la Prefectura Olt va trebui să plece 14 angajaţi. Unul dintre ei a plecat deja. Este vorba de subprefectul Pop. Iar la CJ Olt va trebui să rămână 589 de angajaţi“, a explicat subprefectul Panduru.
Cei mai mulţi angajaţi care va trebui disponibilizaţi din CJ Olt fac pate din angajaţii Serviciului Judeţean de Pază (SJP). Potrivit noii ordonanţe, la SJP vor rămâne 93 de angajaţi, iar 104 vor pleca acasă.
GdO