După o investiţie de aproximativ 20 de milioane de euro derulată de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, din această toamnă, Drumul Judeţean 561, care face legătura între Craiova şi Cârna, va permite un acces mai uşor către zona de sud a judeţului şi, implicit, va uşura colaborarea transfrontalieră.
Aproximativ două luni, atât mai au de aşteptat doljenii până la finalizarea lucrărilor care vizează „Reabilitarea şi modernizarea Drumului Judeţean 561 Craiova – Podari – Segarcea“, în cadrul căruia vor fi reabilitaţi aproape 22 km de drum între localităţile Podari şi Segarcea.
„Valoarea totală a proiectului pentru această porţiune este de 8,293 milioane de euro şi lucrările principale au fost terminate. În zona Gura Văii însă au existat probleme importante pentru că pământul este argilos, iar drumul a fost afectat de o alunecare de teren, care a produs tasarea şi apariţia de fisuri în sistemul rutier“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, care a explicat că alunecarea s-a produs în urma unei perioade intense de circulaţie, pe fondul unei alunecări mai vechi de teren, care s-a reactivat. Soluţia adoptată pentru consolidarea porţiunii respective (printre care realizarea unui zid de sprijin, cu o lungime de 84 m din beton armat, fundat pe 66 de piloni foraţi şi lucrări de captare şi dirijare a apelor subterane de suprafaţă, provenite din precipitaţii) a impus cheltuieli de aproximativ 937.000 de euro, care au fost însă acoperite din economiile realizate în cadrul proiectului.
„În toamnă vom fi gata cu acest drum care va deveni bijuteria drumurilor judeţene“
Tronsonul de drum care face legătura între Craiova şi Segarcea nu este însă singurul care este reabilitat în această perioadă. Acesta continuă şi pe drumul Segarcea – Cârna (fostă Dunăreni), realizat în cadrul proiectului „Reabilitarea şi Modernizarea DJ 561, Tronsonul Segarcea – Cârna, judeţul Dolj“, a cărui valoare totală este de aproape 11 milioane de euro. În urma acestei investiţii, drumul care se întinde pe o lungime de aproape 27 km (şi pe parcursul căruia au fost realizate peste 700 de poduri pentru intrări la proprietăţi, peste 40 km de borduri, peste 30.000 mp de trotuare şi podeţe, ziduri de sprijin şi alte lucrări conexe), va avea o structură rutieră care să poată prelua şi traficul greu.
„În această toamnă vom fi gata cu acest drum care va deveni bijuteria drumurilor judeţene. Cei aproape 50 km de drum de la Craiova la Cârna ne permit să facem legătura între Craiova şi această zonă şi partea de sud a judeţului Dolj şi, într-un viitor apropiat, cu drumul care se va reabilita pe marginea Dunării. În felul acesta vom reuşi să abordăm şi alte programe ale UE, în mod special cele de colaborare transfrontalieră“, a adăugat Ion Prioteasa. Acesta nu este însă singurul avantaj al finalizării acesor investiţii.
„Deja vremea vorbelor a trecut, a venit vremea faptelor. Prin diverse programe, CJ Dolj a reuşit să atragă finanţări totale de 320 de milioane de euro, din care peste 50 de milioane vin în infrastructura de drumuri judeţene. Acestea au scopul de a aduce judeţul în prim-planul ţării, astfel încât orice investitor care vine în această zonă să găsească condiţii foarte bune de dezvoltare a unei afaceri“, a precizat Cristinel Iovan, vicepreşedintele tehnic al CJ Dolj.
„Reuşim să terminăm ambele drumuri în aceeaşi perioadă“
Cele două sectoare de drum sunt un exemplu special cu privire la modul în care fondurile de preaderare şi de postaderare se completează reciproc.
„Primul proiect («Reabilitarea şi modernizarea Drumului Judeţean DJ 561 Craiova – Podari – Segarcea») l-am implementat în cadrul programului PHARE 2006, iar al doilea («Reabilitarea şi Modernizarea DJ 561, Tronsonul Segarcea – Cârna, judeţul Dolj») a fost finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial (POR). Într-un mod fericit reuşim însă să terminăm ambele drumuri în aceeaşi perioadă“, a precizat Ileana Măjină, directorul Direcţiei pentru Afaceri Europene, Dezvoltare Europeană şi Relaţii Publice din cadrul CJ Dolj.