Comisia Europeană (CE) ar putea permite României să reia exporturile de carne şi produse din carne de porc fabricate în ţara noastră şi destinate pentru piaţa Uniunii Europene (UE). Măsura ar putea fi adoptată ca urmare a cererii pe care autorităţile române au adresat-o în acest sens în luna iunie. "În perioada următoare vor mai avea loc inspecţii comunitare în România, pentru a urmări în continuare evoluţia pestei porcine clasice, după oprirea vaccinării. De rezultatele acestor controale va depinde luarea unei decizii favorabile de către Comisie, în ceea ce priveşte reluarea comerţului cu carne de porc şi produse româneşti din carne de porc pe piaţa intracomunitară", se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE).
Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc, provenind de la firme româneşti pentru piaţa UE, au fost interzise din anul 2003, deoarece România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. În 2007, CE a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.