Proiectul gazoductului care va porni din Turcia şi până în Austria şi care intră în România prin Dolj se află într-un stadiu destul de avansat, iar construcţia va începe la anul, au declarat, în exclusivitate pentru GdS, reprezentanţii companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH, care mai caută finanţare pentru investiţie la marile bănci internaţionale. Gazoductul va intra în Dolj pe la Ostroveni şi va ieşi în Mehedinţi, dincolo de Botoşeşti-Paia. GdS vă prezintă traseul conductei pe teritoriul Doljului şi în ce stadiu se află megaproiectul.
De gazoductul Nabucco, botezat după o operă de Verdi, se vorbeşte din 2002, dar abia în 2011 se aşteaptă începerea construcţiei şi din 2014 se va pompa efectiv gaz pe conductă. Lucrurile au fost grăbite din ianuarie 2009 încoace, din cauza diferendului între Moscova şi Kiev, care a condus la oprirea gazului rusesc înspre Ucraina. Atunci europenii s-au gândit să grăbească lucrurile, astfel încât partea central-estică a Bătrânului Continent să aibă asigurat gazul natural cel puţin 50 de ani de acum înainte. În ce stadiu este acum Nabucco am aflat de la reprezentanţii companiei cu sediul la Viena, care administrează proiectul şi care ne-au furnizat informaţiile cerute, în exclusivitate pentru această regiune a ţării.
„Am executat un studiu de fezabilitate în 2005, iar ţările participante au semnat un acord interguvernamental în 2009. Acordul interguvernamental a fost semnat sub forma unui tratat între ţările de tranzit ale proiectului Nabucco – Austria, Ungaria, România, Bulgaria şi Turcia – pe 13 iulie 2009 la Ankara. Acest acord garantează sprijin politic total şi este valid pentru 50 de ani. De asemenea, asigură condiţii juridice egale pentru tranzitul gazului natural de-a lungul întregului sistem de conducte al Nabucco“, au declarat pentru GdS reprezentanţii Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Acţionarii acestei companii sunt Transgaz (România), OMV Gas&Power (Austria), RWE (Germania), MOL (Ungaria), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) şi Botas (Turcia). Conducta ar avea o lungime totală de 3.300 de kilometri. Gazul care ar fi pompat pe gazoduct ar putea fi adus din Irak, din Azerbaidjan sau chiar din ambele state. Capacitatea maximă de transport a gazoductului va fi de 31 de miliarde de metri cubi pe an.
Se perfectează studii, se caută finanţări
„În aprilie 2010 am început evaluarea impactului social şi asupra mediului şi primele dezbateri publice în Ungaria, iar în iulie – în Turcia. De asemenea, suntem în negocieri cu băncile şi am demarat şi precalificarea pentru achiziţia de componente necesare construcţiei conductei. Având în vedere aspectele enumerate, proiectul Nabucco este într-o fază foarte avansată“, concluzionează reprezentanţii Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Valoarea investiţiei va fi de opt miliarde de euro. În aceste condiţii, 30% din buget va veni de la acţionarii companiei, iar 70% va fi atras de pe pieţele financiare. Se caută finanţări la Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, International Financial Corporation (divizia de investiţii a Băncii Mondiale). În acelaşi timp, se încheie contracte cu potenţiali clienţi care ar beneficia de gazul natural transportat prin gazoduct.
Partea României
Pentru România este mai importantă Nabucco decât South Stream, aceasta din urmă urmând să fie alimentată cu gaz rusesc, iar ţara noastră nu a încheiat nici un acord cu ruşii pentru acest gazoduct. Nabucco va porni din Turcia, intră apoi în Bulgaria, în România (prin Dolj), iese în Ungaria şi se continuă până în Austria. Pe teritoriul României, conducta va fi construită în partea de sud-vest, trecând prin judeţele Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş şi Arad. Lungimea acestei părţi de conductă va fi de 469 km.
Ruta Nabucco pe teritoriul Doljului
Despre Nabucco se vorbeşte de ani buni în Dolj. Încă de atunci se cunoştea faptul că gazoductul ar putea traversa Doljul, fiind o sursă bună de investiţii. „Este o investiţie strategică a Uniunii Europene“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. Faptul că lucrurile sunt avansate îl recunosc chiar autorităţile doljene.
„Au fost emise două certificate de urbanism, unul pentru subtraversarea Dunării şi altul pentru traversarea Doljului. Va fi o conductă foarte mare, cu un diametru de 1.400 mm. Ea a fost gândită să ocolească localităţile. Traseul conductei este în faza de studiu de fezabilitate, iar proiectant este o firmă din Braşov“, a spus Radu Papa, arhitectul-şef al judeţului Dolj. Traseul aproximativ al conductei este următorul: intră în ţară subtraversând Dunărea, iar pe la Ostroveni iese la suprafaţă, trece pe lângă Gighera, Gângiova, Valea Stanciului, Drănic, Segarcea, Calopăr, Ţuglui, Podari, Bucovăţ, Vârvoru de Jos, Terpeziţa, Pleşoi, Seaca de Pădure, Gogoşu, Greceşti, Botoşeşti-Paia, iar de acolo ajunge în judeţul Mehedinţi. Radu Papa a mai spus că pe traseul doljean al conductei se va forma o staţie la Craiova, unde se pot face legături la gazoductul Nabucco, pentru transportul gazelor către municipiu. Reprezentanţii proiectantului conductei pe teritoriul României, Gazproiect Braşov, nu pot da detalii despre proiect, din cauză că există un contract de confidenţialitate la iniţiativa Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Cel mai probabil probleme vor fi cu exproprierile, de care se va ocupa tot compania mare cu sediul în Austria. Autorităţile doljene spun că într-un an ar putea fi realizate exproprierile (fiind nevoie cam de 40 de metri de-a lungul conductei), dar pentru asta trebuie să se încheie documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei de construire. Autorităţile locale rămân optimiste şi susţin că nu ar trebui să apară probleme cu exproprierile, din moment ce este vorba în special de terenuri agricole, pentru că gazoductul va trece departe de localităţi.
La concurenţă cu South Stream
Conducta South Stream este principalul concurent pentru Nabucco, numai că este un proiect mai complex decât Nabucco şi mai costisitor. Ar costa 25 de miliarde de euro, pentru că 400 de kilometri ar urma să fie construiţi pe fundul Mării Negre, în zona Turciei. Studiul de fezabilitate ar urma să fie gata abia în 2011. În proiectul South Stream nu este prinsă şi România, ci doar Austria, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Ungaria, Serbia şi Slovenia, iar investiţia este realizată de ruşii de la Gazprom şi de ENI (Italia).
„Nabucco reprezintă deci răspunsul la problema menţionată mai sus şi prin urmare va deschide o nouă rută de aprovizionare pentru Europa. Nabucco este, de asemenea, cea mai viabilă rută de transport dinspre Bazinul Caspic, atât din punct de vedere logistic, cât şi economic. Din acest motiv este mult mai atractiv decât alte alternative care sunt discutate“, susţin reprezentanţii Nabucco.