26.6 C
Craiova
vineri, 4 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriNoi finanţări pentru dezvoltarea resurselor umane

Noi finanţări pentru dezvoltarea resurselor umane

Noi linii de finanţare, care să permită investiţii ce vizează dezvoltarea resurselor umane, se vor lansa în perioada iulie-august. Pentru a putea accesa cât mai mulţi bani în acest sens, nu scrierea proiectelor, ci angajarea unor persoane specializate, care să le implementeze, este esenţială.

Veşti bune pe piaţa forţei de muncă. Începând din această lună vor fi lansate şase noi linii de finanţare în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). „Pentru cele şase Domenii Majore de Intervenţie (DMI) s-au alocat în total aproape trei milioane de lei. Sunt domenii diverse, care răspund nevoilor tututor categoriilor de beneficiari“, a declarat Anca-Cristina Zevedei, directorul general al AMPOSDRU (Autoritatea de Management pentru POSDRU) la seminarul „Fonduri europene pentru resurse umane. Cum poţi obţine finanţare în 2010?“, organizat ieri, la Craiova. Cele şase DMI vizează sprijin financiar pentru domenii de cercetare, pentru persoanele care participă la diverse programe de educaţie şi formare profesională, precum şi pentru dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii economice prin activităţi destinate calificării sau recalificării angajaţilor. „Un domeniu deosebit de important pentru această perioadă de criză şi pe care punem accent este DMI 5.1. – Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare. În cadrul acestuia, fiecare regiune va avea o alocare de aproximativ 15 milioane de euro“, a precizat Anca-Cristina Zevedei, care a explicat că finanţările din acest domeniu urmăresc atingerea şi menţinerea cât mai multor persoane pe piaţa muncii, în vederea obţinerii unei rate cât mai mari de ocupare şi implicit a reducerii şomajului de lungă durată.
Celelalte două DMI care urmează să fie lansate în perioada iulie-august vizează promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă, precum şi dezvoltarea economiei sociale.

Un bun manager, cheia succesului

Pentru a reuşi să acceseze o sumă cât mai mare, cei care solicită sprijin financiar pe POSDRU ar trebui să fie foarte atenţi la modul în care implementează proiectele. „Probleme au apărut în momentul implementării (rata de absorţie pe POSDRU este de doar 8%). Beneficiarii trebuie să înţeleagă că este necesar să angajeze specialişti în proiecte pentru că aceste cheltuieli sunt eligibile şi, fără un expert financiar, fără un consilier juridic şi fără un manager bun de proiect, nu au cum să le implementeze cu succes“, a atras atenţia directorul coordonator al AMPOSDRU.

Modificări în sprijinul beneficiarilor

În ceea ce priveşte restul problemelor cu care se confruntă beneficiarii finanţărilor prin POSDRU, soluţiile la acestea sunt în stadiul de implementare sau de discuţie. Astfel, s-au introdus principiul „primul venit, primul servit“ şi evaluarea continuă, care permite ca, dacă solicitantul depune cererea de finanţare şi aceasta e respinsă, acesta să o poată corecta şi depune din nou. În plus, s-a redus perioada dintre depunerea cererii de finanţare şi semnarea contractului de la zece luni (cât a fost pentru proiectele depuse în 2009) la maximum 30 de zile. „În prezent, este în lucru modificarea mecanismului de verificare a cererilor de rambursare, unde am constatat nemulţumiri legate de faptul că în unele cazuri durează şi peste 45 de zile verificarea şi rambursarea banilor“, a spus Anca-Cristina Zevedei. Altă modificare vizează mecanismul de acordare a prefinanţării, care acum se dă într-o singură tranşă (faţă de mai multe, în anii trecuţi), la demararea proiectului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII