Un sfert dintre candidaţii care au concurat pentru un post de dascăl în judeţul Dolj au obţinut sub nota 5,00, opt dintre ei primind nota minimă, în timp ce numai unul a luat 10,00.
Rezultatele concursului de titularizare au fost făcute publice duminică seară în judeţul Dolj. Centralizarea rezultatelor indică o pregătire foarte slabă a candidaţilor. Astfel, din cei 1.472 de înscrişi, doar 982 s-au prezentat la examen. Dintre aceştia, 248 (adică aproape un sfert) au obţinut note sub 5,00, iar opt au primit nota minimă – 1,00 -, în timp ce numai unul a reuşit să ia 10,00.
Opt note de 1,00
La Chimie s-au înscris la acest concurs de titularizare 50 de candidaţi, însă numai 23 s-au prezentat la examen. 19 dintre ei au luat sub nota cinci, printre aceştia remarcându-se Elena Irina Salău, din Dăbuleni, şi Cătălina Elena Stănică, din Goieşti, care au luat nota 1,00, alţi trei primind între 1,00 şi 2,00.
Alte două note de 1,00 s-au înregistrat la Limba şi literatura engleză (Emilia-Maria Vâlceanu, din Urzicuţa) şi Limba şi literatura franceză (Daniela Florentina Ghiţan, din Craiova).
Educaţia fizică a fost domeniul contrariilor. 74 de candidaţi s-au prezentat efectiv la concurs, din cei 120 de înscrişi, şi s-au înregistrat patru note de 1,00 – primite de Alexandru Budrescu din Băileşti, Dan Ştefănel Casapu din Dăbuleni, Daniela Cîrciu din Ostroveni şi Cristian Marian Efrem din Caraula. Alţi şapte candidaţi au luat note între 1,00 şi 2,00. Tot la Educaţie fizică, însă, Ion Sprâncu din Răcarii de Sus (Filiaşi) a luat 10,00, singura notă maximă obţinută în Dolj în întregul concurs de titularizare.
O situaţie inedită s-a înregistrat la Educaţie muzicală, unde nici unul dintre cei trei concurenţi nu a reuşit să obţină note peste 5,00, iar la Educaţie muzicală specializată – Arta vocală, singura candidată a luat doar 3,50. Cam la fel a fost situaţia celor doi candidaţi pentru o catedră de maistru instructor de poştă. Ei au reuşit rezultate „excepţionale“, unul primind nota 1,65, iar celălalt s-a dovedit mai bun, luând 2,30.
La Educaţie muzicală specializată – muzică instrumentală, singurul candidat înscris nu s-a prezentat. La fel s-a întâmplat şi cu singurul înscris de la Kinetoterapie, dar şi cu cei doi înscrişi de la Turism şi servicii.
Mâine – rezultatele finale
Acestea au fost rezultatele preliminarii, dinainte de contestaţii. Ieri, între orele 8.00 şi 18.00, cei nemulţumiţi de note au putut să depună contestaţii la centrele de concurs. Ca şi corectarea lucrărilor propriu-zise, verificarea contestaţiilor se va face tot de către profesori din alte judeţe, în cursul zilei de astăzi, în aşa fel încât mâine să se poată afişa rezultatele finale ale concursului de titularizare.
Potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare a concursului de titularizare, candidaţii care au primit note între 7,00 şi 10,00 au dreptul la titularizare, iar cei cu note între 5,00 şi 6,99 pot opta pentru un post de suplinitor.
„În judeţul Dolj au fost scoase la concurs 995 de poziţii, care includ detaşări, supliniri, titularizări. Dintre acestea, două au rămas libere, respectiv una pentru profesor de chimie şi alta de profesor documentarist, deoarece candidaţii nu au obţinut nota de trecere“, a precizat prof. Mihaela Moţăţăeanu, inspector şcolar general adjunct.
Repartizarea candidaţilor se va face în centrele de concurs în care au dat examen, începând de joi, în următoarea ordine: pe 22 iulie – posturile titularizabile, pe 26 iulie – detaşările, iar pe 28-29 iulie – suplinirile.
Promovabilitate sub medie
Promovabilitatea la concursul de titularizare înainte de contestaţii este, la nivel naţional, de 37,15 la sută, ceea ce înseamnă că aceşti candidaţi, care au obţinut note între 7 şi 10, au dreptul la un post titularizabil în învăţământ. În judeţul Dolj, promovabilitatea la titularizare a fost de 36,15%, deci sub media naţională.