Câţiva dintre reprezentanţii primăriilor gorjene care au donat ajutoare pentru sinistraţii din Moldova s-au arătat dezamăgiţi de modul în care au fost primiţi în zonele afectate de inundaţii.
Marian Rotaru, primarul comunei Leleşti, s-a întors recent de la Săuceşti, unde a fost ca să doneze alimente şi haine, dar şi ca să dea o mână de ajutor la ridicarea unui dig. Acesta a luat cu el şi o echipă de localnici. Edilul a declarat că în perioada în care a coordonat echipa care a lucrat la dig nu a reuşit să-l găsească pe primarul din zonă: „Este o mare indiferenţă din partea autorităţilor locale. Am muncit cinci zile la un dig, am ajutat la împărţirea ajutoarelor, dar ce am găsit acolo ne-a lăsat o impresie urâtă. Primarul nu ştiu pe unde umbla, toată lumea întreba de el. Am mers în beciurile sinistraţilor ca să facem curat şi nu am găsit apă, ci cantităţi mari de alimente. În plus, lucrurile pe care le-au primit de la noi şi de care nu erau mulţumiţi le-au aruncat la tomberon sau le-au ars în grădini. Acolo, cine e mai puternic îşi face loc în faţă şi ia multe alimente. Noi munceam la dig şi alţii stăteau în cârciumă şi beau. Cum să nu rămâi dezamăgit?! Nu vom mai merge altădată. Vom trimite reprezentanţi să verifice întâi care este situaţia şi apoi vom duce ajutoare“, a spus Marian Rotaru.
Lipsă de iniţiativă
Viceprimarul oraşului Târgu Cărbuneşti, Ion Fugaru, s-a întors, de asemenea, nemulţumit, spunând că a transportat personal cu microbuzul sinistraţi, însă nici un reprezentant al primăriilor din localităţile afectate nu s-a arătat interesat de cei veniţi cu ajutoare. „Sinistraţii de la noi, din Seciuri, o duc mult mai rău decât cei din Moldova. În Gorj se duce pământul de sub imobile, iar casele pot pica oricând peste oameni. În anumite zone, indiferent de regiunea geografică, bunul-simţ se duce odată cu apa. Cum să mai aduni ajutoare, să mai faci ceva, când vezi atâta delăsare?! Care este mesajul pe care îl transmit cei de acolo şi în primul rând autorităţile, care ar trebui să se implice nonstop în organizare? Rămâi cu impresia că oamenii au fost abandonaţi“, a afirmat Fugaru.
Vor fi trimise în continuare ajutoare
Potrivit conducerii Con-siliului Judeţean Gorj, vor mai fi colectate şi trimise ajutoare în zonele afectate şi în săptămânile următoare, în ciuda dificultăţilor de natură organizatorică întâmpinate în deplasările la faţa locului. „Situaţia de extremă necesitate existentă în judeţele din Moldova, provocată de inundaţiile fără precedent care au afectat populaţia din această parte a ţării, impune o mobilizare pe măsură a oricărui om care este capabil de compasiune şi spirit de solidaritate. Sinistraţii din Moldova, rămaşi fără case, fără minimum de posibilităţi de asigurare a existenţei şi chiar fără speranţă, pentru că avertizările meteorologice nu sunt deloc încurajatoare, au nevoie de ajutor acum. Pentru a veni în sprijinul acestora, salariaţii Consiliului Judeţean Gorj, ai unităţilor subordonate, au contribuit, după posibilităţi, la un fond comun de sprijin. Suma totală de 11.340 de lei a fost virată în contul Primăriei comunei Grăniceşti, judeţul Suceava, pentru reconstrucţie de locuinţe“, a spus Adina Andriţoiu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Gorj.