11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSfaturi pentru prepararea compoturilor

Sfaturi pentru prepararea compoturilor

– Gustul compotului se poate îmbunătăţi dacă se adaugă suc de struguri, câteva picături de lămâie sau sare de lămâie.
– Fructele din care se prepară compotul trebuie tăiate în bucăţi egale, astfel vor fierbe toate în acelaşi timp.
– Conservele pentru iarnă preparate în casă trebuie ţinute sub observaţie câteva săptămâni după ce le-aţi făcut. Dacă apar bule sau spumă în interiorul borcanului sau capacul este bombat înseamnă că nu aţi spălat bine fructele sau nu aţi sterilizat îndeajuns borcanul. În aceste cazuri, conservele capătă un gust acidulat şi nu mai sunt bune.
– Nu este recomandat să păstraţi mai mult de un an compoturile de fructe cu sâmburi sau seminţe. Acestea vor căpăta un gust acidulat şi vor fi nocive pentru organism.
– Dacă, la scurt timp după ce aţi preparat compotul, observaţi că fructele plutesc în interiorul borcanului, înseamnă că n-aţi sterilizat suficient borcanul înainte de a pune compotul în el.
– Dacă fructele pentru compot au fost culese de voi, atunci nu e nevoie să exageraţi atunci când le spălaţi, iar dacă le-aţi cumpărat, atunci trebuie spălate foarte bine înainte să preparaţi compotul sau gemul.
– În general, compoturile se realizează dintr-un singur sortiment de fructe, dar se pot folosi şi fructe combinate. Merele, piersicile, caisele, gutuile, pepenele se curăţă mai întâi de coajă. Fructele zemoase, fructele roşii ca vişine, cireşe, zmeură, fragi, căpşune, struguri se pun, bineînţeles, aşa cum se prezintă. Prunele albe, soiurile cu mult zahăr, se desfac în jumătăţi, celelalte se pot lăsa cu sâmburi cu tot.
–  Turnaţi siropul fierbinte peste fructe. Fructele cu coajă cum sunt prunele şi perele busuioace, sau chiar gutuile, se pun într-o strecurătoare, pentru 1 minut, în siropul care clocoteşte, după care se iau cu grijă, cu o spumieră şi se aşază în borcanele gata pregătite.
– Pentru sterilizare, puneţi borcanele cu compot în vase largi, pe fundul cărora aţi aşternut un prosop de bucătărie sau, şi mai bine, un strat subţire de paie curate. Aşezaţi borcanele la sterilizat astfel încât toate să aibă aceeaşi înălţime, spaţiile dintre ele să nu permită cumva răsturnarea vreunuia, iar apa să nu depăşească nivelul ultimilor 2 cm (lăsat liber) de până la gura borcanelor. Puneţi deci borcanele în vasul cu apă rece, aşezaţi-l la foc mic şi lăsaţi-l să fiarbă încet. Socotiţi timpul de sterilizare din momentul începerii fierberii în clocote. Când acesta a expirat, luaţi vasul de pe foc, acoperiţi-l cu prosoape calde şi cu o păturică şi lăsaţi-l aşa până a doua zi. Când apa s-a răcit, scoateţi fiecare borcan, ştergeţi-l cu un prosop curat şi puneţi-l la păstrare în cămară, la loc aerisit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS