Peste 200 dintre angajaţii DGASPC Gorj au primit deja deciziile instanţei de judecată, care a emis sentinţe definitive şi executorii ce pot fi atacate cu recurs la Curtea de Apel Craiova.Toţi cei 1.085 de angajaţi ai DGASPC Gorj au acţionat în instanţă instituţia pentru a-şi recupera sporurile de 75% tăiate în luna februarie.
Decizia Curţii de Apel Craiova va fi irevocabilă. Nicolae Pasăre, liderul Sindicatului Salariaţilor din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, a declarat că toate persoanele care au acţionat instituţia în judecată aşteaptă cu nerăbdare decizia magistraţilor: „Deja încep să se dea soluţii favorabile angajaţilor. Am înţeles că din totalul de angajaţi sunt peste 200 care au primit decizia instanţei şi au câştig de cauză. Tăierea sporurilor a fost ilegală. Noi am cerut anularea dispoziţiilor legale prin care Agenţia de Prestaţii Sociale a obligat instituţia să nu ne mai acorde acel spor de 75% care era prins în contractul colectiv de muncă. Noi nu am solicitat alte drepturi băneşti. Aşteptăm să ne primim banii înapoi, pentru că după tăierea acelui spor avem angajaţi cu studii superioare care iau 600 de lei pe lună şi cel mai mic salariu din unitate este de 420 de lei. Cum să se poată trăi din aşa ceva?“, a precizat Nicolae Pasăre.
Migrarea forţei de muncă
Constantin Preoteasa, directorul general al DGASPC Gorj, a declarat că se aştepta la acest lucru, dar va urma calea legală în aceste cazuri: „La noi la instituţie nu a ajuns încă documentul de la instanţa de judecată, dar am auzit că sunt cinci angajaţi care au câştigat în instanţă aceste sporuri. Ştiam că se va întâmpla aşa, dar eu, ca director, trebuie să urmez calea legală. Adică, voi face recurs. Dacă oamenii vor câştiga în continuare, voi solicita fonduri la guvern“, a spus directorul Constantin Preoteasa. Din pricina reducerilor salariale şi a tăierii sporurilor, mai mulţi angajaţi ai DGASPC Gorj au ales să îşi depună demisia şi să îşi caute de lucru în altă parte: „Din ce în ce mai mulţi colegi aleg să plece din instituţie şi să îşi găsească altceva de lucru. Chiar azi mi-a spus un coleg că şi-a depus demisia pentru că şi-a găsit de lucru în străinătate. Nu cred că a fost lună în care să nu plece câţiva dintre colegi“, a precizat Nicolae Pasăre, lider sindical. „Ce să mai facem aici? Avem rate de 11milioane şi luăm amândoi un salariu de 14. Soţul şi-a găsit un post de îngrijitor în Italia, o să plece cât de curând“, a spus una dintre angajatele DGASPC Gorj.