30.5 C
Craiova
joi, 3 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateÎn perioada 8-10 iunie, Dunărea poate să atingă un debit de 12800 mc pe secundă

În perioada 8-10 iunie, Dunărea poate să atingă un debit de 12800 mc pe secundă

În prezent, fluviul Dunărea înregistrează la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, un debit de 10500 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii iunie (6400 mc/s). Astfel, la această oră, Dunărea se situează peste Faza I (zonă îndiguită) echivalent cu depăşirea cotelor de inundaţie (CI), în zonă neîndiguită, la trei staţii hidrometrice: Gruia (la Faza II), Calafat (cu 28 cm peste Faza II) şi la Bechet ((la Faza II). La staţiile hidrometrice, Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea, precum şi Feteşti, Cernavodă, Brăila, Isaccea şi Tulcea, Dunărea se situează la Faza I, zonă îndiguită, echivalent cu depăşirea cotelor de atenţie. Celelalte staţii nu au intrat încă în faza de apărare.

Conform prognozei INHGA, în perioada imediat următoare, debitul Dunării la intrarea in ţară (secţiunea Baziaş) va fi în crestere, situându-se la valori cuprinse între 11400-12800 mc/s, peste media multianuală a lunii iunie (6400 mc/s). În intervalul marţi, 8 iunie până joi, 10 iunie, fluviul Dunărea va ajunge la intrarea în ţară, la un debit de 12800 mc/s, această prognoză urmând să fie reactualizată după acest interval.

Aval Porţile de Fier, debitele vor fi în prima parte a intervalului în creştere pe sectorul Gruia-Călăraşi, în scădere uşoară pe sectorul Cernavodă-Brăila şi relativ staţionare cu tendinţă de creştere pe sectorul Galaţi-Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în creştere pe tot sectorul aval Porţile de Fier.

Comparativ cu anul 2006, când debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de 15860 mc/s şi au fost avariate mai multe diguri, fiind evacuaţi în jur de 10.000 de oameni, specialiştii Administraţiei Naţionale „Apele Române” estimează faptul că nu vor fi probleme deosebite, până la un debit al Dunării, la intrarea în ţară, de 13500 mc/s-14000 mc/s, când zonele apărate de diguri nu vor fi afectate, în schimb, vor fi inundate terenurile agricole şi posibil anexe gospodăreşti situate în zonele joase, neîndiguite, inclusiv în Delta Dunării.

În prezent, echipele A.N. Apele Române, împreună cu IJSU-urile şi subunităţile ANIF, acţionează conform Planurilor de Apărare Împotriva Inundaţiilor, asigurând continuu monitorizarea sectoarelor îndiguite şi intervenţia operativă în secţiunile critice.

Ca urmare a depăşirii fazei de apărare III (zonă îndiguită), echivalentul COTEI DE PERICOL (COD ROŞU) instituită de INHGA, pe râul Crasna, în secţiunea Domăneşti, A. N. „Apele Române” – Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa informează că polderul Moftin a intrat în funcţiune, reuşind să taie la jumătate vârful viiturii formate pe râul Crasna. Râul Crasna, la Domăneşti, a atins vârful de viitură astăzi, în intervalul de timp 5.00-15.00, cu un nivel de 563 cm, situându-se cu 13 cm peste cota de pericol.

Prin urmare, specialiştii Administraţiei Naţionale „Apele Române” – Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa-Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare estimează că nu vor fi probleme majore pentru populaţia din zonă, întrucât, în aval, digurile tranzitează în condiţii de siguranţă viitura.

Echipele Administraţiei Naţionale „Apele Române” – Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa- Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare s-au deplasat încă din cursul nopţii în secţiunile vizate, fiind pregătite, dacă era cazul, să intervină pentru supraînălţarea digurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS